Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Sopimusvalmistajan roboloikka – helppo käyttöönotto ja tuotannon kasvu

mectalent_logo_musta_300dpi

Mectalent on oululainen suunnittelun, vaativan laitevalmistuksen ja tarkkuusmekaniikan huippuasiantuntija. Koneistuksen saralla Mectalent on erikoistunut vaikeiden kappaleiden
työstämiseen ja toimii pääosin uusien teknologioiden, lääketieteen sekä turvallisuusalan
sektoreilla.

Mectalent otti roboloikan vuoden 2020 lopussa, samaan aikaan yrityksessä aloittaneen kehitysinsinööri Tuukka Palovaaran johdolla. Reilussa vuodessa yrityksen cobottimäärä on kasvanut kahteen, ja automaation avulla suoritettavat työtehtävät ovat laajentuneet mittaamisesta koneistukseen.

6L5A4589_2

 

Helposti alkuun UR10e -cobotilla

Mectalent halusi lähteä testaamaan yhteistyörobotiikkaa kiristyvän kilpailutilanteen takia. Tuotannon tehokkuutta ja volyymia lisäävä automaatio oli tuotannon haasteisiin juuri sopiva ratkaisu. Kehitysinsinööri Tuukka Palovaara hoiti cobotin käyttöönoton ensin opinnäytetyönä, jonka jälkeen robotiikkaa sovellettiin Mectalentin mittatyöpalveluun.

Yhteistyörobotiikan valintaan vaikuttivat robotiikan helppous ja joustavuus. Robotti voidaan asentaa liikuteltavalle jalustalle, jolloin sitä on helppo siirtää eri työpisteille. Mittaamisen ohella oli selvää, että robottia haluttiin käyttää Mectalentilla myös koneistuksessa.

Yrityksen ensimmäiseksi cobotiksi valikoitui Universal Robots UR10e, joka valittiin aikaisemman kokemuksen pohjalta. Tuukka kehuu robotiikan hankinnan sujuvuutta ja toimituksen aikataulussa pysymistä:

Robotti saapui aikataulun mukaisesti, jolloin käyttöönotto voitiin aloittaa hyvissä ajoin. Machine Tool oli toimittajana myös luotettava ja tarjolla oleva osaava tekninen tuki varmisti sujuvan käyttöönoton.

 

Cobotin sujuva käyttöönotto kaikille työntekijöille

Mectalentissa oli heti selvää mikä työtehtävä automatisoitaisiin ensin. Piensarjatuotteiden mittaus oli muodostanut tuotantoketjuun pullonkaulan, joka hidasti tahtia. Siirtämällä piensarjatuotteita cobotin mitattavaksi saatiin lisättyä mittauskapasiteettia ja vapautettua työntekijät arvokkaampaan työhön.

Robottiin itseensä liittyvät asiat kuten asennus ja ohjelmointi olivat käyttöönotossa todella helppoja. Haastavin osuus käyttöönotossa oli robotin ympärille tarvitun infran rakentaminen, jotta tilankäyttö on sujuvaa robotin työskennellessä ihmisten kanssa.

Mectalentin työntekijät ovat olleet yhteistyörobotiikasta innoissaan. Cobotin avulla on saatu poistettua toistuvia, yksinkertaisia työtehtäviä, jolloin työntekijät ovat voineet käyttää aikansa mielekkäämpään ja tärkeämpään työhön. Käyttöönotto oli koko yritykselle vaivatonta, sillä Tuukka on ohjelmoinut robotin helppokäyttöiseksi myös muille työntekijöille.

Operaattorin roolini on jopa pikkuhiljaa jäänyt pois, sillä tänä päivänä työntekijät suorittavat suurimman osan robottien käytöstä itsenäisesti. Vuoden aikana olenkin pyrkinyt oman osaamisen ja kokemuksen kautta luomaan robotin käytön mahdollisimman helpoksi myös muille, jolloin koneistajat ja mittaajat voivat itsenäisesti käyttää robottia tuotantotehtäviin.

 

DSC09839

 

Yhteistyörobotiikka mahdollisti yötyön ja nosti toimitusvarmuutta

Mittapalvelun jälkeen cobotti integroitiin Tsugamin CNC-sorvin palveluun. Robottia on ollut helppo siirtää mittauksen ja sorvauksen välillä,  jolloin Mectalent on saanut lisättyä tuottavuutta ja tasalaatuisuutta – joustavalla ja uudella tavalla.

Robotti on myös nostanut mittakoneen käyttöastetta mittaamalla kappaleita iltaisin ja öisin, jolloin koneet ovat aiemmin seisahtuneet. Tämä on vaikuttanut suoraan toimitusvarmuuteen ja varmistanut sen, että Mectalent pystyy palvelemaan asiakkaita hyvin nopeallakin aikataululla.

Robotin käyttö työstökoneilla on varmistanut koneen pyörimisen tauotta. Tämä taas tuo omia hyviä puoliaan, kuten koneen lämpimänä pysymisen ja tasalaatuisuuden, joilla on suora vaikutus kappaleiden laatuun ja tuotantoprosessin tehokkuuteen. Sairastapauksien vaikutus tuotantoon on myös pienentynyt robotin hoitaessa konepalvelutehtäviä.

 

DSC00008

 

Tupla-roboloikka hyvin sujuneella yhteistyöllä

Hyvin sujuneen vuoden jälkeen Mectalent hankki vuoden 2022 vaihteessa toisen, CNC Machine Tending Kit -lisäosalla varustetun robotin, jonka käyttöönotto on nyt meneillään. Uusi yhteistyörobotti tullaan valjastamaan täysin työstökonepalveluun.

Yhteistyörobotiikka on tuonut Mectalentin tuotantoon lisääntyneen kapasiteetin ohella myös helppoutta ja joustavuutta. Hyvä esimerkki tästä on ennätyksellisen nopea downtime mittauskoneen ja sorvin välillä – vain 24 minuuttia viimeisen sorvatun ja ensimmäisen mittakoneeseen nostetun kappaleen välillä! Cobotti ei vaadi perinteisen teollisuusrobotin tapaan kiinteitä turvaratkaisuja ympärilleen, mikä mahdollistaa työntekijän helpon toiminnan robotin rinnalla, ja sen lähettyvillä.

Yhteistyörobotiikkaa voi lämpimästi suositella muillekin. Yhteistyörobottien käyttöliittymät on tehty helpoksi ja robotin käyttö on helppo sisäistää. Niinpä cobotin käytön oppii kuka vain!

Tuukka kehuu myös yhteistyötä Mectalentin ja Machine Toolin välillä. Asiakaspalvelu ja tekninen tuki on helppo saada kiinni ja asiat hoidetaan ajallaan. Machine Toolin omat robotit ovat myös helpottaneet erilaisten ideoiden testaamista, jolloin on pystytty helposti kehittämään asiakkaan oman robotin käyttöä.

Lue lisää Mectalentin yhteistyörobotiikan käyttöönotosta yrityksen blogista: Cobotti tuotannon automatisoinnin apuna!

 

Kiinnostaako yhteistyörobotiikka?

On aika ottaa askel teollisuuden tulevaisuuteen ja murskata ennakkoluulot yhteistyörobotiikasta. Ota yhteyttä ja kerromme mielellämme lisää miten automaatio vie sinunkin tuotantosi uudelle tasolle!

OTA YHTEYTTÄ!

Tarvitsetko apuamme?

Ota meihin yhteyttä kun tarvitset lisätietoja tuotteistamme ja palveluistamme. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään ja saat meiltä kaipaamasi ratkaisut.