Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Machine Toolin tarina

Suomalainen perheyritys vuodesta 1951.

Tietoa yrityksestä

Machine Tool maahantuo ja myy nosto-, hitsaus- ja turvatarkastuslaitteita, yhteistyörobotteja sekä viemärikameroita ammattikäyttöön. Kehitämme tuote- ja palveluvalikoimaamme jatkuvasti, jotta se vastaa asiakkaidemme nykyisiä ja tulevia tarpeita. Tuotevalikoimaamme valitut tuotteet edustavat alansa teknistä huippua ja ne täyttävät tiukat turvallisuus- ja laatuvaatimukset.

Asiantuntijoidemme erikoisosaaminen auttaa asiakkaitamme saamaan juuri heidän tarpeisiinsa sopivimmat ratkaisut. Lisäksi asiantunteva huolto- ja varaosapalvelumme tukee myymiemme tuotteiden pitkää elinkaarta.

Machine Toolilla avoimuus, ideointi ja yhdenvertaisuus ovat tärkeässä osassa tekemistämme. Tavoitteenamme on yhdessä kehittää toimintaamme ennakkoluulottomasti, jotta voimme aina tarjota asiakkaillemme laadukkaimmat tuotteet ja parasta palvelua.

Mac tiimi 2021

Tunnelmia kevään 2021 Mac päiviltä Espoon saaristosta. Kuva: Karri Kuusisto

Miten Machine Tool sai alkunsa

Kaikki alkoi 70 vuotta sitten, kun teknikko Jorma Parkkivaara kumppaneineen päätti perustaa Oy Machine Tool Co:n.

Jorma Parkkivaaran yritykseen tuoma pääoma oli "kirjoituspöytä seitsemällä laatikolla" ja Bijou-merkkinen, vähän käytetty matkakirjoituskone, yhteishinta 23 000 markkaa. Yhtiön ensimmäinen osoite oli Unioninkatu 39 A, vuokrahuone päiväkäyttöön.

Yhtiö perustettiin 1. päivänä helmikuuta 1951. Jo seuraavana vuonna Jorma Parkkivaara jäi käytännössä yksin viemään yritystä eteenpäin. Ensimmäiset tuotteet tulivat Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan Teekkarikylän Rakennustoimikunnalta. Ylioppilaskunta oli saanut teekkarikylän rakentamiseen avustuksena Yhdysvaltain ylijäämävarastosta mitä moninaisempia tavaroita. Sisaryhtiö Euroopan Tuonti Oy oli ne ostanut ja myi sitten vastaperustetulle Oy Machine Tool Co:lle alkuvarastoksi.

Vuonna 1953 yritykset muuttivat Helsingissä osoitteeseen Kasarmikatu 15, vanhaan Kaartin maneesin ikkunattomaan vinttikerrokseen monen muun aloittelevan yrityksen joukkoon. Huoneita oli neljä, joista yksi toimi yritysten ensimmäisenä varastona. Vesijohto ja muut mukavuudet olivat käytävän varrella, yhteisinä muiden vuokralaisten kanssa. Ensimmäisille messuille osallistuttiin keväällä 1954.

MAC historia

Nimen historia

Miksi suomalaiselle yritykselle englanninkielinen nimi?

Ei hienostelun vuoksi vaan, koska Helsingin Puhelinyhdistyksen uuden puhelinluettelon latomisessa loppuvuodesta 1950 oli ehditty jo ohi K- kirjaimen. Kone-alkuista nimeä ei olisi saanut yli vuoteen puhelinluetteloon.

Tieto uudesta yrityksestä piti saada nopeammin tulevien asiakkaiden tietoisuuteen. Mitä tehdään? Englannin kielen taidosta oli apua: kone = machine ja työkalu = tool. OY MACHINE TOOL CO. Siinä se oli. Hyvä nimi, varsinkin ulkomaita ja vieraskielisiä ajatellen. Yrityksen toiminta-ajatuksenahan oli tuoda maahan koneita, työkaluja ja raaka-aineita teollisuuden voimakkaasti kasvaviin tarpeisiin.

Suomalaisille asiakkaille "masinatuoli" oli alkuun vähän hankala lausua ja kirjoittaa. Onneksi Euroopan Tuonti oli helpompi. Machine Toolin historiaan liittyy oleellisesti Euroopan Tuonti Oy, joka oli aloittanut toiminimenä jo vuonna 1935. Osakeyhtiöksi yhtiömuoto muutettiin perustavassa yhtiökokouksessa 24.3.1950.

Yhtenä perustajista ja omistajista oli Jorma Parkkivaara. Yritykset toimivat yhdessä, mutta kummallakin oli oma tuotevalikoimansa. Silloisen liikevaihtoverosysteemin takia sisaryritys- tai yritysketjut olivat tarpeellisia.

vanhalogo

Tarvitsetko apuamme?

Ota meihin yhteyttä kun tarvitset lisätietoja tuotteistamme ja palveluistamme. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään ja saat meiltä kaipaamasi ratkaisut.