Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951
lavaaja kansi

Näin otat ROBOLOIKAN

Teollisuuden roboloikka kannattaa tehdä nyt. Yhteistyörobotiikan avulla tehostat tuotantoa, nostat yrityksen kilpailukykyä ja parannat työhyvinvointia. Lue tästä miten pääset alkuun ja otat roboloikan ensimmäisen askeleen!

Logo

1 Mikä on roboloikka?

Teollisuuden roboloikka. Tee se.
 
Roboloikan avulla otat askeleen tuotannon tulevaisuuteen, jossa automatisoit työtehtäviä yhteistyörobotiikan avulla. Ihmisen rinnalla työskentelevä cobotti tuo työhön käytännönläheisyyttä, joustavuutta ja kustannustehokkuutta.
 
Roboloikan avulla pysyt kiinni kehityksessä ja nostat yrityksesi kilpailukykyä, mikä on nykypäivänä elintärkeää. Suomi on jäänyt automaation suhteen auttamatta jälkeen – yritykset eivät pysy enää tuotannon kasvun ja tarvittavan laadun perässä. Roboloikka on tapahtunut jo Aasiassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa, joten myös suomalaisten yritysten on oltava valmiita ottamaan askel yhteistyörobotiikan tulevaisuuteen. Kilpailukyky ei kasva enää vain lisää ihmisiä palkkaamalla, vaan työtehtävien automatisoinnilla.
 
Tiesitkö? Hitaamman lähdön jälkeen useat suomalaiset PK-yritykset ovat löytäneet yhteistyörobotiikan hyödyt suhteessa vanhempaan teollisuusrobotiikkaan? Suomessakin on jo satoja yhteistyörobotteja mutta se ei vielä valitettavasti riitä. Roboloikka kuuluu kaikille.
 

2 Johdatus yhteistyörobotiikkaan – ei ihmisen tilalla vaan rinnalla

Mitä yhteistyörobotiikka on? Robotiikan perimmäinen tehtävä on helpottaa ihmisten työtä. Yhteistyörobotit, eli cobotit, voivat työskennellä ihmisen rinnalla suorittaen lukuisia erilaisia työtehtäviä. Cobotti voi esimerkiksi käsitellä erilaisia kappaleita, ruuvata, hitsata, hiota, lavata, tai vaikka panostaa sorvauskeskusta.
 
 
Yhteistyörobotiikka on suunniteltu käyttäjälähtöiseksi, joustavaksi ja kustannustehokkaaksi ratkaisuksi.
 
Käyttäjälähtöinen. Cobotteja löytyy niin rakennus- ja elintarvike-, kuin eri teollisuuden aloilta. Käyttäjälähtöisyys näkyy erityisesti cobottien ohjelmoinnin helppoudessa sekä käyttöliittymien suunnittelussa. Kaikessa on mietitty miten robotiikasta tehdään käyttäjille mahdollisimman helppoa.
 
Joustava. Yhteistyörobotti voidaan helposti siirtää paikasta toiseen, sillä se ei vaadi erityisiä kiinnityksiä tai ympärille rakennettavia suuria infrastruktuureita. Laaja valikoima erilaisia tarttujia ja prosessityökaluja myös auttavat cobotin integroimisessa useaan eri työtehtävään saman yrityksen sisällä.
 
Kustannustehokas. Yhteistyörobotiikan kannattavuus yritykselle voidaan laskea helposti, sillä robottiin ei liity mitään piilokuluja esimerkiksi turvaratkaisujen muodossa. Cobotin hinta vaihtelee kokonaisuuden mukaan, mutta kokonaisinvestointi kustantaa yleensä n. 30 000 - 50 000 euroa. Yhteistyörobotti maksaa itsensä nopeasti takaisin, keskimäärin vain 195 päivässä. 
 
Website_Version-04_2017_Nichrominox_Metal_Case_Story_France 06

 

3 Näin hyödyt coboteista tuotannossa

Ketterä cobotti on suunniteltu työskentelemään ihmisen rinnalla. Se ohjelmoidaan ja opetetaan tekemään töitä kuten ihmistä - kädestä pitäen. Yhteistyörobotiikan hyötyihin kuuluvat muun muassa:
 
 1. Tuotannon kasvu. Työvaiheen automatisointi tuo tuotantoon nopeutta ja väsymättömiä lisäkäsiä. Cobotti voi myös työskennellä itsenäisesti vaikka kellon ympäri, mahdollistaen tuotannon myös työaikojen ulkopuolella.

 2. Parantunut työhyvinvointi. Yhteistyörobotiikan avulla automatisoit kaikki toistuvat ja rasittavat työvaiheet, jolloin työntekijät voivat siirtyä mielekäämpiin työtehtäviin.

 3. Tasaisempi laatu. Cobotti voi suorittaa saman liikkeen tai toiminnon tuhansia kertoja putkeen. Tämä tasaa tuotannon laatua, kun jokainen liike tapahtuu millin kymmenesosien tarkkuudella.

 4. Helppokäyttöisyys. Mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi suunniteltu käyttöliittymä takaa jokaiselle cobotin helpon käytön. Aikaisempaa automaatiokokemusta ei tarvita – ohjelmoinnin oppii kuka tahansa!

 5. Joustavuus. Yksi cobotti taipuu moneen. Voit käyttää samaa yhteistyörobottia useaan eri työtehtävään. Se on myös helppo siirtää työpisteeltä toiselle.

 6. Edullisuus. Raskaisiin teollisuusrobotteihin verrattuna cobotit ovat edullinen ja kustannustehokas automaation ratkaisu. Ne maksavat itsensä nopeasti takaisin kasvaneen tuotannon kautta.

Yhteistyörobotti on turvallinen ja väsymätön työkaveri. Se hoitaa yrityksen epäergonomiset, yksitoikkoiset ja vaarallisetkin tehtävät vaivattoman kevyesti. Markkinoiden turvallisin cobotti on myös saanut TUV Nordin turvallisuussertifikaatin.

Lue täältä miksi yhteistyörobotti on teollisuusrobottia parempi vaihtoehto >>

 

Roboloikka käytännössä – katso webinaari

Haluatko kuulla lisää teollisuuden roboloikasta? Katso kattava koosteemme roboloikan webinaarista, jossa käymme läpi miten robotit parantavat kilpailukykyä, miksi robotit sopivat täydellisesti piensarjatuotantoon ja miten hankit tärkeää robottiosaamista itsellesi.
 
roboloikka_video_prev

 

Robotiikan hyödyntäminen omassa toiminnassa on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Murskaa ennakkoluulosi ja tilaa webinaari-tallenne sähköpostiin!

TILAA WEBINAARITALLENNE

 

4 Yhteistyörobotiikan eri käyttötapaukset

Yhteistyörobotiikasta on moneksi. Automaatio parantaa esimerkiksi konepalvelun, kokoonpanon, hitsaamisen, materiaalin poistamisen, viimeistelyn, laaduntarkistuksen sekä pakkaamisen ja lavaamisen tuottavuutta ja kilpailukykyä.

 cobot tarkkuus-1
 
 

Konepalvelu

Yhteistyörobotti auttaa konepalvelun kappaleiden käsittelyssä, kuten mittaamisessa, kokoonpanossa tai kappaleen syötössä. Cobotti nostaa koneiden – esimerkiksi CNC-jyrsimien tai ruiskuvalulaitteiden – käyttöastetta, tuotantotehokkuutta ja laatua.

Katso webinaari aiheesta: Nosta tuottavuutta – lisää kapasiteettia yhteistyöroboteilla

 

Kokoonpano

Yhteistyörobotin avulla käsittelet, sijoitat, kokoat tai ruuvaat kappaleen nopeuttakin vaativissa kokoonpanon tehtävissä. Voit käsitellä cobotin avulla esimerkiksi muoveja, puuta, metalleja ja monia muita materiaaleja.

Katso webinaari aiheesta: Yhteistyöroboteilla tehokkuutta kokoonpanotyövaiheisiin

 

Hitsaaminen

Cobotin avulla vähennät jätettä ja lisäät tarkkuutta kaari-, tig-, laser-, mig-, ultraääni-, plasma- ja pistehitsaamisessa sekä juottamisessa. Yhteistyörobotti mahdollistaa entistä monipuolisempien hitsaustöiden tekemisen.

Lue lisää robottihitsaamisesta >>

 

Materiaalin poistaminen ja viimeistely

Tehosta materiaalien työstämistä kuten jäysteenpoistoa ja poraamista yhteistyörobotiikan avulla. Universal Robotsin e-sarjan coboteissa on myös sisäänrakennuttu voiman ja väännön tunnistus – työkalu sijoittuu ja työskentelee aina oikein.

Cobotin avulla voit myös kiillottaa ja hioa eri pintoja herkällä otteella. Sisäänrakennettu voimantunnistus toimii myös kaartuvilla ja epätasaisilla pinnoilla.

Katso webinaari aiheesta: Cobotit työssä: viimeistely ja hionta

 

Laaduntarkastus

Hyödynnä cobotteja myös laaduntarkastuksessa. Plug and play -kameran avulla yhteistyörobotti poimii vialliset tai spesifikaation ulkopuolella olevat osat pois prosessista.

 

Pakkaaminen ja lavaaminen

Cobotin avulla automatisoit myös lavaamisen. Yhteistyörobotti laskee logistiikan kustannuksia ja helpottaa vaihtelevan tuotevalikoiman pakkaamista ja lähettämistä.

Katso webinaari aiheesta: Yhteistyörobotit kappaleenkäsittely- ja pakkaustöissä


JPG Version 2-07_2019_Drilling_Metal_Case_Story_Italy 09-1

 
Yhteistyörobotin käyttöä voidaan laajentaa entisestään erilaisilla integraatioilla. Universal Robots -cobotteihin on saatavilla monipuolinen valikoima tarttujia sekä konenäön ja koneoppimisen työkaluja. Näiden avulla yhteistyörobotti pystyy käsittelemään ja työstämään eri kokoisia ja muotoisia kappaleita erittäin vaihtelevissakin ympäristöissä.
 
 

5 Ota nämä 4 askelta kun hankit yhteistyörobotin

Yhteistyörobotin hankinta käy nopeasti ja jouhevasti Machine Toolin avulla. Cobotti on valmis tilauksesta tuotannon käyttöönottoon jopa vain kolmessa viikossa. Olemme apunasi hankinnan joka askeleella, aina demokäynnistä käyttöönottoon ja ohjelmoinnin opettamiseen – sekä näiden yli.
 
 1. Ilmainen demokäynti. Mistä tiedät sopiiko yhteistyörobotiikka yrityksellesi? Ota yhteyttä niin järjestämme yrityksellesi demokäynnin, jossa esittelemme yhteistyörobotin toimintaa ja ohjelmointia. Samalla saat asiantuntijamme mielipiteen siitä, miten yrityksenne kannattaa lähteä hyödyntämään automaatiota.

 2. Mikä automatisoidaan ensin? Kun olet perillä yhteistyörobotiikan mahdollisuuksista, voit valita ensimmäiseksi automatisoitavan työtehtävän. Tähän kannattaa valita työvaihe, joka hidastaa tuotantoa ja muodostaa siihen tukalia pullonkauloja.

  Asiantuntijoillamme on kokemusta sadoista käyttökohteista, joten he osaavat tarkasti kertoa mitä haasteita eri kohteet voivat aiheuttaa. Yhteinen tavoitteemme on mahdollisimman sujuva ja onnistunut käyttöönotto.

 3. Laitteiden valinta. Cobotteja ja niihin liitettäviä lisäosia on laaja valikoima. Valitse automatisoitavasta työstä ja yrityksen tuotannosta riippuen oikeanlaiset laitteet Machine Toolin avulla.

 4. Käyttöönotto. Yhteistyörobotti on helppo ja nopea ottaa käyttöön. Käyttäjä oppii ohjelmoinnin nopeasti ilman aikaisempaakin ohjelmointikokemusta.

Oletko valmis ottamaan roboloikan? Aloita yhteistyörobotin hankinta olemalla yhteydessä asiantuntijoihimme!

OTA YHTEYTTÄ!

 

6 Robokartta – Onko naapurisi jo ottanut roboloikan?

robokartta 2

Machine Toolin robokartan avulla näet yhdellä silmäyksellä Suomen Universal Robots -yhteistyörobotiikan hankintoja, lukumääriä ja käyttötarkoituksia. Voit tarkastella robottien määrää ja käyttötarkoituksia kaupungeittain. Top 10 -listasta näet kaupungit joissa on eniten robotteja, sekä viimeisimpänä otetut roboloikat.

Katso kaikki roboloikat kartalla! >>

 

7 Valmiit robottikokonaisuudet eli TSI-Solut

TSI-Solut ovat Suomen teollisuuden tarpeisiin valmiiksi koottuja yhteistyörobottisoluja. Ne sisältävät kaiken tarpeellisen: laitteet, ohjeet ja kätevät ohjelmapohjat, joiden avulla työntekijät oppivat helposti käyttämään järjestelmää itsenäisesti. Työtaakan vähetessä TSI-solu maksaa itsensä takaisin keskimäärin alle vuodessa.
 
TSI-Konepalvelija

 

tsi konepalvelija

Konepalvelijan avulla automatisoit ota-laita-työn. Kokonaisuus on suunniteltu erityisesti metalliteollisuuden tarpeisiin, joissa tuotanto voi olla hyvin vaihtelevaa. TSI-Konepalvelija sopii hyvin myös yrityksille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta automaatiosta.
 
 
 
TSI-Ruuvari
tsi ruuvari

Anna robotin hoitaa ruuvaus. TSI-Ruuvari on erityisesti elektroniikkateollisuuteen suunniteltu kokonaisuus. Automatisoimalla ruuvauksen työvaihe pysyy aina täsmälleen samana. Älykäs ruuvinväännin myös valvoo laatua ja reagoi välittömästi virheisiin. TSI-Ruuvari sopii etenkin elektroniikkateollisuuden M1,5-M6 -ruuveille.

 
 
TSI-Lavaaja

 

tsi lavaaja
Yhteistyörobotiikan avulla voit automatisoida myös lavaamisen. TSI-Lavaaja on erityisesti pakkausteollisuuden tarpeisiin luotu robottikokonaisuus. Siihen voidaan yhdistää lukuisia erilaisia tarttujia, joiden avulla voit lavata monen muotoisia pakkauksia. TSI-Lavaaja on erittäin kompankti – se vie tilaa vähemmän kuin kolme eurolavaa ja on helppo siirtää pumppukärryillä.
 
Webinaarin kohdasta 30:00 alkaa liveohjelmointi josta näet kuinka robottisolun siirtäminen paikasta toiseen tapahtuu.
 

8 Yhteistyörobotin vuokraus

Machine Toolin kautta voit myös vuokrata yhteistyörobotin testikäyttöön. Vuokraus on riskitön ja edullinen keino kokeilla yhteistyörobotiikan sopivuutta yritykselle. Voit vuokrata yksittäisen robottikäsivarren tai kokonaisen solun, kuten esimerkiksi lavausta helpottavan EasyRobotics Easy Palletizer-palletointisolun.

Halutessasi saat myös asiantuntijamme paikan päälle vuokrauksen ajaksi. Jos tuotantotiloihin ei haluta ulkopuolisia, robotin käyttöön voidaan kouluttaa myös etänä Robotiq Insights -laitteiston avulla. Tekninen tuki avuksi ohjelmointiin on aina saatavilla, jotta vuokraus sujuisi mahdollisimman sujuvasti.

Vuokrausmahdollisuuden tarkoituksena ei ole pitkäaikainen tuotantokäyttö, vaan yksinkertainen testimahdollisuus laitteiston kokeilemiseksi omassa ympäristössä.

Tutustu yhteistyörobotin vuokraukseen >>

 

9 Yhteistyörobotiikan laaja tuotevalikoima

Machine Tool toimii maahantuotajan lisäksi myös asiantuntijana laitevalmistajan ja asiakkaan välillä. Me selvitämme, opetamme, pilotoimme ja toteuttamme asiakkaille erilaisia robotiikan ratkaisuja, jotta he voivat pitää yllä jatkuvaa automaation kehitystä. Machine Toolin ja meidän integraattorikumppaneidemme avulla saat aina avaimet käteen yhteistyörobotiikan kanssa pärjäämiseen.
 
1. Yhteistyörobotit eli cobotit

Universal Robots-yhteistyörobotit

Universal Robots -yhteistyöroboteista löytyy useita eri malleja joista valita yrityksen työhön sopivin. Mallien suurin eron on robottikäsivarren kantokyvyssä sekä toimintasäteessä. Pienin UR3e -malli pystyy käsittelemään nimensä mukaisesti korkeintaan kolmen kilon esineitä, kun taas suurimman UR16e -mallin kantokyky yltää 16 kiloon asti. Cobottimallien toimintasäde vaihtelee 500-1300 mm välillä.

Katso kaikki cobotit >>

 

2. Tarttujat ja tarttujavarusteet
Machine Tool _vuokraa robotti_tarttujat
 
Erilaisten tarttujien avulla voit käyttää samaa cobottia useaan eri työtehtävään. Laajan sormitarttujavalikoiman lisäksi voit käyttää yhteistyörobotissa myös esimerkiksi alipaine- tai magneettitarttujia. Alipainetarttujat sopivat säädettävän imutehon ansiosta erittäin hyvin erikokoisten kappaleiden käsittelyyn.
 
Sormitarttujat on kehitetty työhön, jossa yhteistyörobotti korvaa ihmisen tarkan käden jäljen. Esimerkiksi OnRobot RG2-FT -sormitarttujan herkät sensorisormenpäät tunnistavat automaattisesti käsiteltävän kappaleen kovuuden, jolloin se ei purista pehmeämpiä kappaleita lyttyyn. Tarttujat tarttuvat kappaleisiin tarkasti ja tukevasti, mahdollistaen turvallisen käsittelyn.
 
 
 
 
3. Runko- ja alustaratkaisut
A_EasyPalletizer_Runko- ja alustaratkaisut_wide
 
Runko- ja alustaratkaisut ovat kokonaisuuksia, jotka nopeuttavat sarjojen tuotantoa tuoden lisää joustavuutta ja nopeutta. Valikoimastamme löytyy esimerkiksi useita erilaisia kappaleensyöttöyksiköitä, joiden käyttö mahdollistaa tuotteen valmistamisen täysin miehittämättömänä. Esimerkiksi ProFeeder -ratkaisu koostuu perussyöttöyksiköstä, 2 työntövaunusta ja 2 tarjottimesta.
 
Easyrobotics Easypalletizer -ratkaisu taas auttaa lavauksen automatisoinnissa. Valmiin palletointiohjelmiston ansiosta se määrittelee nopeasti laatikoiden asettelun ja auttaa cobottia syöttämään kahta lavaa samaan aikaan. Teleskooppijalustan ansiosta se myös ulottuu yli 250 cm korkeuteen.
 
 
 
 
4. Prosessityökalut
Robotiq-hiontatyokalu
 
Prosessityökaluja hyödyntämällä voit laajentaa yhteistyörobotin käyttöä entisestään ja laittaa cobotin esimerkiksi hitsaamaan, ruuvaamaan, liimaamaan tai hiomaan. Työkalut on helppo ja nopea integroida Universal Robots -cobottiin, jolloin niitä voidaan käyttää aina silloin kun tarve vaatii. Esimerkiksi tuotteiden viimeistelyssä käytetään paljon yhteistyörobottiin liitettäviä hiomakoneita, jotka sopivat lähes kaikkien pintojen käsittelyyn.
 
Kemppi A7 MIGWELDER -hitsauslaite taas sopii liitettäväksi cobottiin kun automaatiota halutaan hyödyntää hitsauksessa. Työkalu sopii kaikille teollisuuden aloille, joissa valmistetaan hitsauksella ohuita tai paksuja kappaleita niukkaseosteisesta tai ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista. Suosittu Robotiq Machine Tending kit -työkalu taas sisältää kaiken tarvittavan CNC-koneen täytön tehokkaaseen automatisointiin. 
 
 
 
 
5. Konenäköjärjestelmät
A_Robotiq_konenako
 
Erilaiset konenäköjärjestelmät mahdollistavat vaativampia työtehtäviä. Robotiq -rannekameran avulla cobotti hahmottaa eri kokoiset kappaleet ja lukee viivakoodit. Kamera ja ohjelmisto mukautuvat nopeasti työpisteen ja -tehtävän vaihtoon, mahdollistaen monipuoliset poiminta-, koneentäyttö- ja kokoonpanotehtävät. Konejärjestelmät ovat erityisen hyödyllisiä kappaleiden tunnistamisessa ja lajittelussa.
 
 
 
 
6. Ohjelmistot ja lisävarusteet
Robo_Ohjelmistot ja lisavarusteet
 
Cobottien ohjelmoinnissa hyödynnetään erilaisia ohjelmistoja ja lisävarusteita. Force Copilot -ohjelmiston kanssa ohjelmoit monimutkaisia liikesarjoja minuuteissa ilman aikaisempaa ohjelmointikokemusta. Robotiq Copilot -tuotteen avulla taas voit nauhoittaa kokonaisia liikeratoja, mikä on varsin hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi liimauksessa. 
 
 

10 Kokemuksia yhteistyörobotiikasta

Kaipaatko todellisia kokemuksia yhteistyörobotiikan käytöstä ja käyttöönotosta? Olemme olleet mukana toteuttamassa lukuisien yrityksien roboloikkia ympäri Suomen.

 

mectalent referenssi

Sopimusvalmistajan roboloikka >>

Mectalent on oululainen suunnittelun, vaativan laitevalmistuksen ja tarkkuusmekaniikan huippuasiantuntija. Mectalent otti roboloikan koneistuksen ja mittauksen saralla vuoden 2020 lopussa. Nyt yrityksen cobottimäärä on kasvanut kahteen ja automaation avulla suoritettavat työtehtävät ovat laajentuneet.

 

Kappaleenvaihdon automatisointi >>

Savonlinnalainen Konepaja Ket-Met otti roboiloikan automatisoidakseen kappaleenvaihdon työtehtäviä. Yhteistyörobotiikan käyttö on lisännyt yrityksen tuotannon konetuntien määrää
ja alentanut kustannuksia.

 

11 Asennukset ja käyttöönottokoulutukset – muista robottihuolto

Machine Toolin kautta saat myös luotettavaa ja ammattitaitoista yhteistyörobotiikan huoltoa ja teknistä tukea. Huoltohenkilöstömme ja asiantuntijamme ovat päämiesten kouluttamia ja valtuuttamia.

Yhteistyörobotiikan käyttöönottoa ei tarvitse pelätä, sillä olemme mukanasi koko matkan ajan. Koulutamme teitä asentamaan laitteet ja tarvittaessa myös ottamaan robotiikan käyttöön erillisen käyttöönottokoulutuspaketin avulla, joka voidaan antaa myös erillisenä ajankohtana.

Voit myös tehdä vuosihuoltosopimuksen, jonka avulla varmistat laitteen pitkän käyttöiän. Ryhtymällä huoltosopimusasiakkaaksi annat meidän huolehtia laitteen säännöllisistä huolloista. Machine Toolin osaava huoltohenkilöstö on aina palveluksessasi!

Yhteistyörobotiikan huolto ja käyttöönottokoulutus >>

 

12 Universal Robots

Universal Robots on tanskalainen yhteistyörobotiikan valmistaja, joka on toiminut automaation edelläkävijänä jo vuodesta 2005. Työn automatisoinnin lisäksi yritys panostaa kokonaisvaltaisesti parempien työ- ja elintapojen kehittämiseen – yksi cobotti kerrallaan.
 
Yrityksen helppokäyttöisiä cobotteja löytyy lukuisilta eri aloilta, pienistä ja suurista yrityksistä ympäri maailman. Tutustu esimerkiksi Pentikin, Fordin, ja L'oréalin asiakastarinoihin joista näet cobotit käytännön töissä!
 
Machine Toolin tuotevalikoimasta löydät kaikki laadukkaat Universal Robots -yhteistyörobotit ja niiden lisävarusteet. Olemme laitteiden virallinen maahantuoja, jonka kautta saat kaiken tarvittavan roboloikan ottamiseen.
 
 

Oletko valmis ottamaan roboloikan?

Haluatko tietää lisää yhteistyörobottien tuomista mahdollisuuksista? Jätä meille yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

 
 

 

Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme yhteen yhteistyörobotiikkaan liittyvät, yleisimmin kysytyt kysymykset.

Lue lisää