Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Yhteistyörobotiikan FAQ – usein kysytyt kysymykset 

MAC-Robotiikka-logo-2

Mikä on yhteistyörobotti? Mihin työhön cobotti sopii ja miten sitä käytetään? Entä kuinka paljon yhteistyörobotti maksaa? Kannattaako yhteistyörobotti valita tuotannon tehostamiseen teollisuusrobotin sijaan?

Kokosimme tälle sivulle useimmin kysytyt, robotiikkaan liittyvät kysymykset. Jos et löydä etsimääsi vastausta ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Yleisesti yhteistyörobotiikasta

Mikä on yhteistyörobotti?

Yhteistyörobotti on erityisesti tuotantotehtäviin suunnattu helppokäyttöinen teollisuusrobotti. Yhteistyörobotti (eli cobotti) työskentelee turvallisesti ihmisen rinnalla ilman lisättyjä turvalaitteita.

Kaikki Universal Robotsin yhteistyörobotit ovat 6-akselisia käsivarsirobotteja. Cobottien käyttöliittymä on intuitiivinen ja helppokäyttöinen, mikä mahdollistaa myös esimerkiksi piensarjatuotannon automatisoinnin.

Missä työtehtävissä cobottia voi käyttää?

Yhteistyörobottia voidaan käyttää minkä tahansa sovelluksen automatisointiin, mutta cobotin yleisimpiä työtehtäviä ovat:

1. koneiden palvelu
2. lavaus
3. hitsaus
4. hionta
5. kokoonpano (ruuvaus & liimaus)

Työtehtäviin pätee myös ajatus: ”jos pystyt tekemään työtehtävän pipo silmillä ja nahkarukkanen kädessä, se on helppo toteuttaa myös cobotilla”. Yhteistyörobotti pystyy kaikkeen!

Kenelle yhteistyörobotit sopivat?

Yhteistyörobotit ovat loistava vaihtoehto erityisesti yrityksille, jotka tarvitsevat joustavuutta ja tehokkuutta tuotantoon. Cobottien päätehtävä on vähentää raskaan, manuaalisen työn määrää ja vapauttaa ihmiset tärkeämpiin ja kevyempiin työtehtäviin, kuten cobotin ohjelmointiin.

Sopivatko Universal Robotsin yhteistyörobotit teollisuuskäyttöön?

Kyllä. Universal Robotsin yhteistyörobotit ovat maailman toimitetumpia, joten valmistajalla on laajasti kokemusta coboteista ja niiden käytöstä teollisuudessa. Universal Robotsin robotteja on käytössä globaalisti yli 70 000 kpl ja Suomessakin yli 500 kpl.

Yhteistyörobotin hankinta

Paljonko yhteistyörobotti eli cobotti maksaa?

Asiakkaidemme sovelluksissa robotin keskituntihinnaksi on muodostunut 5-9 € tunnissa, kun cobottia ajetaan yhdessä vuorossa. Tätä työlukua on hyvä käyttää cobotin takaisinmaksulaskelmissa. Joidenkin työtehtävien kohdalla cobotti tuottaa rahaa jo alle kahden tunnin päivittäisellä työajalla.

Voiko cobottiratkaisuja hankkia avaimet käteen -palvelulla?

Kyllä. Machinetoolilla on laaja yhteistyökumppaniverkosto, joka voi toimittaa räätälöityjä ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin avaimet käteen -palveluna. Toimitamme yhteistyörobottilaitteita myös suoraan asiakkaillemme ja pidämme aina tarvittavan käyttökoulutuksen.

Pääyhteistyökumppanimme ovat: Apex Automation Oy, Mekanio Oy, Proweld Finland Oy, Teollisuuskopla Oy, Lakome Oy, Airwell Oy.

Yleisesti yhteistyökumppaniemme avaimet käteen -palvelu sisältää suunnittelun, käyttöönoton, ohjelmoinnin, dokumentoinnin, CE-merkinnän sekä käyttökoulutuksen.

Mistä näen esimerkkejä yhteistyöroboteistä käytännön tehtävissä?

Referensseistämme löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja yhteistyörobottien esittelyjä käytännön työtehtävissä. Katso esimerkiksi Pentikin ja Ardor Oy:n referenssit.

Yhteistyörobotiikan käyttö ja turvallisuus

Ovatko yhteistyörobotit turvallisia käyttää?

Kyllä. Universal Robots -yhteistyöroboteissa on 17 sisäänrakennettua turvallisuustoimintoa, jotka mahdollistavat robotin työskentelyn ihmisen rinnalla, ilman ylimääräisiä turvatoimia. Turvaominaisuuksista tunnetuin on törmäyksentunnistus, joka pysäyttää robotin toiminnan heti siihen osuttaessa.

Viekö yhteistyörobotti paljon tilaa?

Ei. Yhteistyörobotit tarvitsevat vähän tilaa verrattuna perinteisiin, turva-aidoilla suojattuihin teollisuusrobotteihin. Cobotit ovat keveitä ja turvallisia, joten useimmiten ne eivät tarvitse lisättyjä mekaanisia turvalaitteita tai raskasta ympäristön muokkausta. Yhteistyörobotti mahtuu yleensä työskentelemään saman kokoisessa työpisteessä kuin ihminenkin.

Voiko yhteistyörobotin siirtää työtehtävästä toiseen?

Kyllä voi. Yhteistyörobottia voidaan siirtää jopa päivittäin työtehtävästä toiseen. Universal Robotsin cobotteihin on saatavilla lukuisia valmiita työkaluja, jotka helpottavat työtehtävästä toiseen vaihtamista ja auttavat reagoimaan nopeasti muuttuvaan tuotantotarpeeseen.

Vaikka yhteistyörobotti hankittaisiin pääsääntöisesti yhteen työtehtävään, sen helppo muokattavuus mahdollistaa cobotin siirtämisen kokonaan toiseen työkohteeseen esimerkiksi kahden vuoden kuluttua investoinnista, pienentäen investoinnin riskiä.

Sopiiko yhteistyörobotti vain sarjatuotantoon?

 Ei. Yhteistyörobotin helppokäyttöisyys mahdollistaa jopa yksittäiskappaleiden tuottamisen tehokkaasti jos sarjatuotannolle ei ole tarvetta. Vaikka tuotteita tehtäisiinkin vain yksi kerrallaan, ohjelma voidaan tallentaa ja ottaa uudestaan käyttöön tilauksen uusiutuessa.
Esimerkiksi hitsauksessa cobotteja käytetään usein yksittäiskappaleiden tuotantoon, sillä cobotti parantaa työn ergonomiaa ja laatua.

Soveltuuko cobotti alle 10 s tahtiajan kohteisiin?

Kyllä. Hyvä nyrkkisääntö cobotin toimintaan on ihmisen tahtiaika.

Onko yhteistyörobotteja hankala käyttää?

Ei, kuka tahansa oppii yhteistyörobotin ohjelmoinnin ilman kokemusta. Käyttöä voi myös harjoitella ilmaiseksi verkossa. Lue tarkemmin eri oppimisalustoista.

Universal Robots -yhteistyörobottien mallit

Mitä eroa eri UR-robottien malleille on?

Universal Robots -yhteistyörobotteja löytyy useaa eri mallia. Niiden erottuvat tekijät keskittyvät kantokykyyn ja toimintasäteeseen. Esimerkiksi UR10-mallin kantokyky on 12,5 kiloa, kun taas 20-mallin kantokyky on 20 kiloa. Perustoiminnot ovat kaikissa coboteissa samat. Autamme sinua aina oikean cobottimallin valinnassa!

Onko yhteistyörobotin nivelet valmistettu muovista?

Ei. Universal Robotsin nivelet koostuvat harjattomasta servomoottorista sekä harmonisesta vaihteistosta, jonka päämateriaali on metalli.

Missä Universal Robotsin cobotit valmistetaan?

Universal Robotsin yhteistyörobotit suunnitellaan sekä kokoonpannaan Tanskassa, Odensen kaupungissa.

Miten vastuullisuus ja kestävyys näkyvät yhteistyöroboteissa?

 Yhteistyörobotit vähentävät tuotannosta syntyvää jätettä ja energiankulutusta, säästävät tuotantotilaa sekä kaikkein tärkeimpänä – pitävät yritysten tuotannon Suomessa. Lue lisää yhteistyörobottien kustannustehokkuudesta ja vastuullisuudesta.

Onko yhteistyörobotti parempi vaihtoehto kuin teollisuusrobotti?

Yhteistyörobotti on huomattavasti teollisuusrobottia ketterämpi ja helppokäyttöisempi – ja se suorittaa silti täysin samat toiminnot kuin teollisuusrobotti. Yhteistyörobotti on oikea valinta silloin, kun robotin pitää pystyä työskentelemään turvallisesti ihmisen läheisyydessä. Cobotit ovat kevyemmän, korkealaatuisen rakenteensa takia myös raskaita vaihtoehtoja edullisempia.

Yhteistyörobottien huolto, työkalut ja varaosat

Missä Universal Robots -cobotin voi huoltaa?

Hoidamme yhteistyörobottien myynnin lisäksi myös laitteiden huollon. Saat meiltä myös teknistä tukea aina tarvittaessa. Lue lisää robottihuollosta.

Löytyykö yhteistyörobotteihin valmiita työkaluja ja lisäosia?

Kyllä. UR+ -ekosysteemi tarjoaa laajan määrän valmiita työkaluja ja lisälaitteita Universal Robotsin yhteistyörobotteihin. Ekosysteemin ansiosta pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Projektin esisuunnittelu, käyttöönotto sekä ohjelmointi tapahtuvat huomattavasti perinteistä teollisuusrobotiikkaa tehokkaammin.

UR+ -ekosysteemissä on jo yli 480 erilaista valmista ratkaisua. Laaja työkalujen ja lisäosien valikoima  on yksi keskeisimmistä  syistä miksi suosittelemme  nimenomaan Universal Robotsia yhteistyörobottivalmistajaksi.

MAKSUTON KARTOITUS

Varaa robotiikan TEHOkartoitus!

Asiantuntijamme selvittää tunnissa parissa, miten moderni yhteistyörobotiikka voi nostaa tuotantosi tehokkuutta helposti, taloudellisesti ja tuloksellisesti. Lopputulemana saat yksityiskohtaisen tiekartan kohti cobotiikkaa!

VARAA AIKA
ro-tehokartoitus_landing

Tarvitsetko apuamme?

Ota meihin yhteyttä kun tarvitset lisätietoja tuotteistamme ja palveluistamme. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään ja saat meiltä kaipaamasi ratkaisut.