Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Cobotti hitsaa alle puoleen hintaan, tuplaa kapasiteetin ja tuottaa rahaa jo heti ensimmäisenä työpäivänä

MicrosoftTeams-image (32)

Laitekustannus 

Uusi nykyaikainen vesijäähdytteinen pulssihitsauskone maksaa 10 000 € ja CE-merkitty cobottihitsausasema maksaa 78 000 €. Hitsari on jo olemassa ja tarvitaan molemmissa tapauksissa, joten hitsarin kustannukset voidaan jättää huomiotta. Investoinnit jaetaan yleensä useammalle vuodelle, mutta laskelmien yksinkertaistamiseksi jaetaan molempien hankinnat yhdelle vuodelle, suhdeluvut kuitenkin säilyvät, vaikka investoinnin jakaisi viidelle vuodelle. Vuodessa on noin 1700 työtuntia yhden vuoron tuotannossa, eli pelkän hitsauskoneen tuntihinnaksi tulee 5,8 € ja cobottiaseman hinnaksi tulee 45,9 €, tuntikustannukset on laskettu ja cobottihitsaus maksaa noin kahdeksan kertaa enemmän.  

 

Mutta odota, on vielä lisää! 

Investointia suunniteltaessa täytyy huomioida muitakin asioita kuten: 

  • Kapasiteetin kasvu = kuinka monta kiloa tunnissa pystytään hitsaamaan käsin vs. robotilla. 
  • Käsin hitsatessa hyvä työluku on 3 kg/h ja cobotilla 3,5 kg/h. Ero tulee hieman suuremmasta kuljetusnopeudesta ja paremmasta tarkkuudesta. 
  • Käyttöaika 
  • Paloaikasuhde = kuinka suuren osan käyttöajasta kaari palaa. 
  • Kysyttäessä olemassa olevilta asiakkailta, saadaan vastaukseksi käsin hitsatessa paloajaksi 20 % ja robotilla noin 65 %. Cobottia käytettäessä hitsarin läsnäoloa vaaditaan kappaleiden vaihtoon, ohjelmointiin ja niin edelleen. Näihin töihin kuluu arviolta ja kappaleesta riippuen noin viidennes eli 20 % työajasta. Lopun työajasta hitsari voi tehdä muita ja valmistelevia töitä. 
  • Käyttöaste = kuinka suuren osan päivästä cobotti on töissä. 
  • Käsin hitsatessa hitsarin täytyy olla jatkuvasti läsnä, muuten mitään ei tapahdu. Robotilla hitsattaessa taas kaari palaa, vaikka hitsari ei olisikaan läsnä. Kaikki työt eivät kuitenkaan sovi edes hitsauscobotille, joten työpäivän aikana cobottia käytetään 0–100 %. 

 

Näistä tiedoista voidaan johtaa kaava: 

max. hitsauskapasiteetti x paloaikasuhde x käyttöaste = todellisuudessa hitsatut kilot tunnissa 

Näin saadaan robotin tuottamiksi kiloiksi varovaisesti arvioituna 3,5 kg/h x 65 % x 50 % = 1,13 kg/h 

Ihmisen tuotoksi taas saadaan 3 kg/h x 20 % x 100 % = 0,6 kg/h 

 

No entä mitä hitsatut kilot sitten maksaa? 

Cobottihitsari maksaa 45,9 €/h ja sitä käyttää ihminen 20 % työajasta hintaan 30 €/h, kun lasketaan luvut yhteen, saadaan 45,9 €/h + 30 €/h x 20 % = 51,9 €/h. Käsin hitsatessa saadaan vastaavaksi tulokseksi 30 €/h + 5,8€/h x 100% = 35,8 €/h 

 

Lopuksi lasketaan kuinka paljon tuotettu kilo maksaa 

Robotti hitsaa 1,13 kg/h ja maksaa palkan sekä investoinnin huomioiden 51,9 €/h, joten robottihitsaus maksaa tässä tapauksessa n. 46 €/kg 

Ihminen hitsaa 0,6 kg/h ja maksaa 35,8 €/h, joten käsin hitsaaminen maksaa n. 60 €/kg. 

 

Normaalissa tapauksessa investoinnit rahoitetaan viidelle vuodelle, jolloin edellisen laskuesimerkin mukaan lasketut hinnat ovat robotilla hitsattuna 14 €/kg ja käsin hitsattuna 52 € / kg. 

 MicrosoftTeams-image (31)

Loppuyhteenveto 

Todellisuudessa maailmassa ei ole varmastikaan yhtään todellista yritystä, jolla olisi täysin esimerkkilaskelmia vastaavat luvut. Lasketaanko tuotettua hitsiä kilogrammoissa vai metreissä ei ole merkityksellistä, sillä samat suhdeluvut säilyvät. Tuntipalkka ja hinnat voivat hieman vaihdella, mutta merkityksellistä on se, että robotti hitsaa nopeammin, paremmalla paloaikasuhteella ja tasaista laatua koko päivän. 

Pyydä myyjiltämme valmis tuottolaskuri, johon voit syöttää omat luvut.