Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Turvallinen nostaminen –13 vinkkiä perjantai 13. päivän kunniaksi

Machine Tool turvallinen nostaminen

Se on taas täällä, perjantai kolmastoista päivä. Tapaturmapäivän kunniaksi muistuttelemme jälleen turvallisen nostamisen tärkeydestä.

Ennen nostohommiin ryhtymistä kannattaa miettiä mitä ollaan tekemässä ja huomioida riskitekijät. Tässä listatut asiat ovat varmasti useimmille nostamisen kanssa työskenteleville tuttuja, mutta niitä on hyvä palautella mieleen. Tässä siis 13 vinkkiä turvallisempaan nostamiseen.

  1. Varmista ennen nostotyön aloitusta että työntekijät osaavat käyttää nostolaitetta oikein. Jos eivät osaa, niin nyt on hyvä hetki pitää perehdytys.
  2. Onhan nostoapuvälineiden säännöllisistä tarkastuksista pidetty huolta? Tarkasta myös nostovöiden kunto. Lue täältä lisää miten se tehdään.
  3.  Nostolaitteiden ja -apuvälineiden on oltava kunnossa ennen käyttöä. Tämän pitäisi olla itsestäänselvää: älä käytä viallisia laitteita ennen kuin ne on huollettu kuntoon.
  4. Nostolaitteen suojakilvessä kerrotaan suurin sallittu kuorma, jota ei saa ylittää. Selvitä aina nostettavan kappaleen paino ennen nostamista. Kuorman paino on laskettavissa kaavalla pituus x leveys x korkeus x materiaalin tiheys.
  5. Valitse nostotyöhön oikea nostin. Lue lisää oikean nostimen valinnasta täältä.
  6. Nostovälineet on tarkoitettu sananmukaisesti nostamiseen, ei siis vetoon tai hinaukseen.
  7. Pidä turvallinen välimatka nostettavaan kappaleeseen ja kuorman alle ei saa mennä kukaan. Ikinä.
  8. Älä jätä kuormaa roikkumaan nostimeen.
  9. Tee testinosto ennen varsinaista nostoa. Koenostoksi riittää että taakka on irti alustasta, jolloin voidaan tarkastaa sen tasapaino ja kiinnitys. 
  10. Kun nosto poikkeaa aiemmista, tee siitä uusi riskikartoitus.
  11. Jos et ole varma jostain, kysy muilta tai tarkasta nostovälineen käyttöohjeista.
  12. Käytä asianmukaisia suojavälineitä.
  13. Käytä vain CE-merkittyjä tuotteita.

Nostaminen on yksi työmaiden vaarallisimmista työvaiheista. Valitettavasti tänäkin vuonna jo kahdeksan työntekijää on kuollut työmaalla (Lähde: Tapaturmavakuutuskeskuksen tilasto)

Turvallista työpäivää!

 

Lue lisää aiheesta: