Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Kohti turvallisempaa työpäivää

Viime viikolla Kuopiossa järjestetty kaksipäiväinen Turvallisuus on tekoja -seminaari antoi paljon ajattelemisen aihetta. Itse siistiä sisätyötä tekevänä olen aina mieltänyt työturvallisuuden kuuluvan niille, joiden työssä voi sattua ja tapahtua, siis lähinnä työmailla ja tehtaissa työskenteleville. Kuinka väärässä olinkaan. Työturvallisuus koskettaa aivan jokaista työntekijää, mutta toki riskit ovat aivan erilaiset toimistotyössä kuin teollisuudessa. Siinä missä konttorityöläistä uhkaa burn out ja huonon työasennon aiheuttama välilevyn pullistuma, voi rakennustyömaalla pahimmillaan lähteä henki. Riskit vaihtelevat, mutta kenenkään ei pidä sairastua - eikä varsinkaan kuolla - työtä tehdessä.

Työturvallisuuden harjoitusalue_Machine Tool

Seminaariin kuului myös vierailu Kuopion Työturvallisuuden harjoittelualueella. TTHA:ssa voi harjoitella pienryhmissä käytännön työturvallisuustaitoja erilaisissa harjoituskohteissa.

 

Meillä Machine Toolilla ei ole koskaan sattunut vakavia työtapaturmia. Silti hyvän tuurin varaan ei kannata jäädä, sillä jo liukkaalla pihalla sattunut kaatuminen tulee kalliiksi. Pahimmillaan hyvin kalliiksi. Parempi ennakoida mahdolliset uhkat ja minimoida riskit.

Nollis-herätyksen kokeneena listasin asioita, joilla päästään kohti turvallisempaa työpaikkaa. Ideoita voi vapaasti kopioida ja soveltaa omaankin työpaikkaan, sillä parempi työturvallisuus on meidän kaikkien etu.

 

Kartoita riskit

Millaisia erilaisia työtiloja ja -tehtäviä yrityksessä on ja millaisia riskejä niihin liittyy? Voiko jonkun esiin tulleen riskitekijän korjata tai muuttaa saman tien? Kannusta henkilökuntaa raportoimaan havainnoistaan heti.

Tiedota ja muistuta

Nosta työturvallisuus esiin yrityksessäsi ja muistuta asiasta säännöllisesti. Vältä infoähky kertomalla vain muutamia asioita kerrallaan. Asiat jäävät paremmin mieleen toistamalla niitä eri kanavissa. Käytä sähköpostia, intraa, pukuhuoneen seinää, muistitaulua, jääkaapin ovea tai vessan peiliä tähän tarkoitukseen. Eikä huumoristakaan haittaa ole. Positiivisen kautta.

Sitouta ja osallista

Työturvallisuus koskee aivan jokaista työpaikalla. Paras keino saada kaikki mukaan, on jakaa vastuuta. Hyvä keino on jakaa erilaisia tehtäviä riskikartoituksesta toteutukseen ja yhdessä käydä edistymistä läpi. Usein itse omaan työhön vaikuttaminen koetaan mielekkäämmäksi kuin ylhäältä tulevien ohjeiden noudattaminen.

Perehdytys

Joskus perehdytys jää syystä tai toisesta puolitiehen. Muista perehdyttää uudet ja vanhat työntekijät, jotta jokainen varmasti tietää miten työ tehdään turvallisesti. Uskalla myös kysyä neuvoa muilta.

Ole hyvä esimerkki

Muista itse olla esimerkkinä muille. Innosta, kannusta ja saarnaa työturvallisuuden ilosanomaa muillekin.

Unohda kiire

Keskity yhteen asiaan kerrallaan, sillä hosuessa sattuu.

Opi virheistä

Kannustetaan koko työyhteisöä kertomaan omista virheistä, jotta jokainen voi ottaa niistä opiksi. Nostamalla virheet esiin, tarjoutuu hyvä tilaisuus miettiä kuinka saman voi välttää jatkossa.

Uskalla vaatia turvallista työpaikkaa!

Entä jos työpaikan turvallisuusasiat eivät vastaa nykyaikaisia vaatimuksia? Uskalla puuttua ja nostaa asia esiin. Harva yritys haluaa huonoa mainetta, jota laiminlyödyt turvallisuusasiat tuovat.

Työturvallisuuden harjoitusalue2_Machine Tool

Tärkeintä on kuitenkin asenne, jolla työtä tehdään. Pidä huolta itsestäsi ja välitä myös työkaverisi turvallisuudesta. On ihan ok huomauttaa vaarallisista työtavoista.

Turvallista työpäivää!

 


Nolla Tapaturmaa foorumi

Machine Tool on Nolla tapaturmaa -foorumin jäsen. Vuonna 2003 perustettuun foorumiin kuuluu 420 yritystä 59 eri toimialalta. Lue lisää ja liity mukaan Nollikseen täällä>>