Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Yhteistyörobotit vastaan teollisuusrobotit

 

Machine Tool-cobottiKun yhteistyörobotti haastaa teollisuusrobotin, kumpi voittaa?

Mitä sinulle tulee mieleen robotista? Olet ehkä nähnyt messuilla aitaukseen suljetun jättiläisrobotin, tuotannossa hitsausrobotin tai uutisissa autotehtaan linjan, jossa ei näy ihmisiä. 

Turvallinen työkaveri

Yhteistyörobotti eli cobotti on jotain ihan muuta. Pieni ja ketterä cobotti on suunniteltu työskentelemään ihmisen rinnalla. Nimensä mukaisesti yhteistyörobotti pystyy tekemään töitä yhdessä ihmisen kanssa. Yhteistyörobotti ei tarvitse ympärilleen erillisiä turva-aitoja tai muita turvalaitteita. Cobotti on liikkeissään teollisuusrobottia rauhallisempi ja varovaisempi. Esteeseen törmätessään cobotin liike pysähtyy. Pienenä ja kevytrakenteisena se ei satuta ihmistä, vaikka joku vahingossa laittaisikin kätensä sen liikeradan eteen. Cobotin osuma tuntuu samalta kuin kevyt olalle taputus.

Machine Tool-cobotti2

Cobotti ei vaadi suuria muutoksia tuotantotiloihin

Teollisuusrobotti asennetaan kiinteästi tuotantotilaan ja se vie paljon lattiatilaa. Kun teollisuusrobotti on kerran asennettu paikoilleen ja suljettu turva-aitojen ja porttien taakse, sitä ei lähdetä siirtämään. Yhteistyörobotti on sen sijaan kevyt siirtää ja liikutella. Sen voi vaikka kiinnittää pyörillä siirrettävään alustaan. Cobotin siirtäminen on helppoa: saman päivän aikana sen voi siirtää työpisteestä toiseen vaivattomasti tekemään eri töitä. Tarvittaessa cobotin voi asentaa myös ylösalaisin kattoon tai rataan, jolloin se ei vie lainkaan lattiatilaa.

Helppo ohjelmoida ilman aiempaa ohjelmointikokemusta

Tiesitkö, että yhteistyörobottia voi opettaa tekemään töitä, aivan kuten uutta työtekijää, kädestä pitäen? Teollisuusrobotti vaatii syvällistä ohjelmointiosaamista. Usein tarvitaan jopa ulkopuolinen taho ohjelmoimaan teollisuusrobotti, jos sen halutaan tekevän jotain uutta. Cobotin pystyy lyhyellä opettelulla ohjelmoimaan kuka tahansa. Cobotin voi todellakin opettaa kädestä pitäen tekemään halutut liikkeet tai käyttää erillisen kosketusnäytön selkeitä kuvakkeita liikeratojen ohjelmointiin.

Nopea takaisinmaksuaika

Koneet ja laitteet ovat isoja investointeja, varsinkin teollisuusrobotit. Yhteistyörobotin takaisinmaksuaika on hämmästyttävän lyhyt (Katso keskimääräiset takaisinmaksuajat täältä>>). Investointi cobottiin on muutenkin huomattavasti pienempi riski kuin teollisuusrobotin hankkiminen. Cobotin joustavuus ja helppo uudelleenohjelmoitavuus mahdollistavat erilaiset käyttökohteet. Cobotti joustaa sekä työajoissa että tehtävissä!

Huoleton ja huoltovapaa

Ja vielä muutama argumentti yhteistyörobotin puolesta. Cobotti on teollisuusrobotteihin verrattuna huoleton investointi. Käytännössä huoltovapaa cobotti ei tarvitse varaosia eikä vaadi huoltoseisokkeja. Kerran takaisin maksettu investointi on huoleton ja sen ylläpitokustannukset ovat olemattomat. Toisin kuin teollisuusrobotti, cobotti ei tarvitse kolmivaihevirtaa toimiakseen. Teollisuusrobotti kuuluu teollisuushalliin ja tuotantoon. Cobotin paikka on siellä missä ihmisenkin: kokoonpanossa, laadunvalvonnassa, pakkaamossa, laboratoriossa.

 

Lue lisää: