Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Ei ihmisen tilalla, vaan rinnalla - asiantuntijan 4 vinkkiä robotiikkavastarinnan murtamiseen

Vellu ja Juho

Raskaan työn raatajasta robotin ohjelmoija

Yhteistyörobotiikka voi tuntua yrityksestä pelottavalta, hankalalta ja vieraalta automaation ratkaisulta. Entä jos robotti vie työntekijöiden työt tai kaiken työajan? Maksaako investointi itseään koskaan takaisin? Yhteistyörobotiikan käyttöönottoon voi liittyä paljon ennakkoluuloja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Robotiikkaa ei ole kehitetty täysin korvaamaan ihmisten tekemää työtä tai syrjäyttämään heidän työpaikkojaan. Yhteistyörobotiikan ydin on hyvin selvä: robotit eivät työskentele ihmisen tilalla, vaan rinnalla.

Ihmisen toimesta ohjelmoitu robotti toimii yhdessä työntekijöiden kanssa, helpottaen raskasta ja toistuvaa työtä, tarjoten uusia tuotantoratkaisuja ja luoden ihmisille uusia työpaikkoja. Robottien ohjelmoinnin vastuun siirtäminen työntekijöille onkin avainasemassa yhteistyörobotiikan käyttöönotossa. Universal Robots -cobottien ohjelmointi on niin helppoa, että kuka tahansa oppii sen perusteet alle päivässä.

Haluatko ottaa roboloikan? Tilaa ilmainen webinaaritallenne yhteistyörobotiikasta ja murskaa ennakkoluulosi!

 

Kuuntele työntekijöitä ja aloita pienestä – 4 vinkkiä automatisoinnin aloittamiseen

Yhteistyörobotiikan käyttöönotossa hankaluuksia aiheuttavat usein ohjelmoinnin ja käytön sijaan työntekijöiden ja -antajien asenteet. Jos kaikki eivät alusta asti ole mukana automatisaation uusien ratkaisujen löytämisessä, yhteistyörobotiikan käyttöönotto voi olla tuskallista. Työntekijöiden osallistaminen alusta asti onkin kaiken A ja O onnistuneen automaation jalkauttamisessa.

Miten työntekijöiden tai -antajien vastarinta yhteistyörobotiikkaa tai automaatiota vastaan sitten taltutetaan? Näillä neljällä asiantuntijan vinkillä pääset alkuun.

1 Automatisoi ensin kaikkein yksinkertaisin, toistuvin työtehtävä

Ennen kuin lähdet soveltamaan yhteistyörobotiikkaa halusi mukaan, puhu jokaisen tuotantotiimin työntekijän kanssa. He tuntevat tuotannon eri vaiheet kuin omat taskunsa ja osaavat nopeasti kertoa, mitkä työvaiheet ovat kaikista yksinkertaisimpia, toistuvimpia ja epäergonomisimpia. Nämä työtehtävät ovat niitä, joiden automatisoinnista kannattaa aloittaa. Muista, ettei mikään liike tai tehtävä ole liian yksinkertainen automaation  ensimmäiseksi kohteeksi.

2 Tuotannon työntekijät tietävät parhaiten

Yrityksen tuotantotiimi tietää parhaiten kaikki työtehtäviin tarvittavat ihmisen aistit ja näiden vaativan herkkyyden. Onko näkö tai kosketus tärkeässä roolissa? Entä pitääkö työvaihe suorittaa yhdellä vai kahdella kädellä? Kuinka paljon muiden tuotantolaitteiden kanssa on tehtävä yhteistyötä? Tuotannon työntekijät osaavat tunnistaa jokaisen työvaiheen haasteet, joten ota heidät mukaan yhteistyörobotiikan hankintaan.

Tiesitkö? Asiantuntijamme tulevat tarvittaessa esittelyrobotin kanssa paikan päälle, sillä työntekijöiden silmät avautuvat parhaiten robotin ominaisuuksien ja toimintaperiaatteen esittelyllä. Työntekijät esittävät usein heti esittelyn jälkeen ajatuksia eri työvaiheista, jotka voisi automatisoida. Näin löydetään kehitystiimin ja Machine Toolin asiantuntijoiden kanssa yritykselle parhaat ratkaisut heti kättelyssä.

3 Aloita pienestä - voit aina laajentaa 

Yhteistyörobotiikan ensimmäisen projektin on oltava menestys niin työntekijöiden, kuin työnantajan näkökulmasta, joten aloita tarpeeksi pienestä. Laajat lisäosat ja -järjestelmät tekevät automaation myöhemmästä laajentamisesta helppoa sinulle ja tiimillesi, kun käyttökokemusta ja -varmuutta karttuu. 

Kun työntekijät pystyvät itse ottamaan järjestelmän eri osia käyttöön, he alkavat myös omatoimisesti etsiä muita potentiaalisia työvaiheita, joita voitaisiin automatisoida. Näin saat työntekijäsi jatkuvasti kehittämään ja optimoimaan kaikkia työnteon ja tuotannon vaiheita.  

Ensimmäisen automaatiokokeilun tuottoa ei kannata stressata liikaa. Lähesty sitä testinä, opi sen vaiheista ja luota oppimasi soveltamiseen. Tulet ansaitsemaan tekemäsi investoinnin nopeasti takaisin, kun pääset ottamaan käyttöön yhä enemmän yhteistyörobotiikan ja automatisoinnin ominaisuuksia.

4 Paranna yrityksen omaa asiantuntemusta lisäohjelmilla ja -tarttujilla

Yhteistyörobotiikan kysyntä ympäri maailman on hurjassa kasvussa. Tähän vaikuttavat erityisesti robottien joustavuus, helppo käyttöönotto ja nopea takaisinmaksuaika. Yhteistyörobotin keskimääräinen takaisinmaksuaika on vain 195 päivää. Laitteiden avulla pienet ja keskikokoiset yritykset pystyvät myös muodostamaan oman automaation asiantuntijuuden. Kun omat asiantuntijat löytyvät talon sisältä, ulkopuolisia automaation palveluja tarvitaan entistä vähemmän.

 

Tuotanto kasvaa, työnteko helpottuu

Ilman osaavia ja motivoituneita ohjelmoijia automaation käyttöönotto voi olla tuskallista. Tuotantotyöntekijät alkavat kuitenkin pikku hiljaa lämpenemään automaatiolle ja hyväksymään robottien rinnalla työskentelyn, ilman pelkoa oman työpaikan menetyksestä.

Yhteistyörobotiikan avulla voidaan hoitaa suuri osa epäergonomisista ja uuvuttavista työtehtävistä, vapauttaen työntekijät robotin ohjelmoinnin ohella muihin, mielekkäämpiin töihin. Laitteiden avulla usein myös parannetaan koko työympäristöä ja sen ilmapiiriä, kun työstä saadaan kiinnostavampaa ja helpompaa.

On siis selvää, että kun koko yritys on mukana soveltamassa robotiikkaa työtehtäviin, pystytään automaatio ja tuotanto viemään aivan uudelle tasolle. Machine Toolin tavoitteena on jokaisen asiakkaan ja projektin kohdalla tehdä yhteistyörobotiikan käyttöönotosta niin helppoa, että pian cobotteja löytyy yrityksestä jo useampia. Panostamme myös käyttöönottokoulutukseen ja yksilöllisiin laiteratkaisuihin, joiden avulla asiakas saa mahdollisimman paljon irti kaikista yhteistyörobotiikan ominaisuuksista.

 

Älä jää jälkeen – ota roboloikka!

Mietityttääkö käyttöönotto tai pohdituttaako hinta? Kerromme yrityksellenne mielellämme lisää yhteistyörobotiikasta ja sen soveltamisesta työhönne. Ota rohkeasti yhteyttä ja saat asiantuntijamme esittelemään laitteita paikan päälle! 

OTA YHTEYTTÄ!