Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Ergonominen nostopöytä taipuu moneen käyttöön

EdmoLift nostopöytä kirjapainossa

Nostopöytää käytetään kuormien nostamiseen ja laskemiseen joko itsenäisesti tai yhdistettynä esimerkiksi tuotantolinjaan tai lastauslaituriin. Nostopöydän käyttö parantaa vaikkapa kokoonpano-, pakkaus- ja asennustehtävissä työskentelevien työergonomiaa olennaisesti kun raskaita, usein toistuvia nostoja ei tarvitse enää tehdä käsin. Käsiteltävän kuorman saa säädettyä portaattomasti jokaiselle työntekijälle sopivalle korkeudelle, mikä vähentää huonossa asennossa työskentelyä.


Miten valita oikeanlainen nostopöytä?

Oikean nostopöydän valitsemiseksi on tiedettävä sen pääasiallinen käyttötarkoitus,­ pöydällä yleisimmin käsiteltävien kappaleiden mitat ja paino sekä laitteen käyttöolosuhteet.

Huomioi myös nämä:

  • käsiteltävän kappaleen paino
  • mitä nostopöydällä nostetaan: onko kuorma tasaisesti vai epätasaisesti jakautunut
  • liikutetaanko kuormaa nostopöydällä
  • asennetaanko nostopöytä sisälle vai ulos
  • asennetaanko nostopöytä syvennykseen
  • tarvitseeko pöytää siirtää paikasta toiseen
  • tarvitseeko pöytälevyä pyörittää tai kallistaa
  • työsyklien määrä tunnissa ja työvuorojen määrä päivässä

Erityyppisiä nostopöytiä

Nostopöytämallit

Yksisaksisia nostopöytiä on saatavana 500 - 10 000 kg kapasiteetilla. T-sarjan pöydät valmistetaan Ruotsissa ja niihin on saatavana paljon erilaisia lisävarusteita. C-sarjan vakiopöydät ovat edullisempia ja niihinkin on saatavana erilaisia lisävarusteita sekä rosterimalleja.

Rinnakkaissaksiset nostopöydät sopivat erityisesti pitkien ja raskaiden kappaleiden nostamiseen. Kapasiteetti 2 000 - 10 000 kiloa.

Päällekkäissaksisen nostopöydän avulla voidaan nostaa tavallista nostopöytää korkeammalle. Nostoliike ulottuu jopa 5,9 metriin ja nostokapasiteetti on 200 -  5 000 kg.

Matalarakenteisia nostopöytiä ei tarvitse asentaa syvennykseen, sillä ne ovat ala-asennossa vain 80 mm lattian tasoa ylempänä. Umpikannelliseen versioon voi lisätä ajorampin, jolloin kuorman saa vietyä helposti pöydän päälle vaikka haarukkavaunulla. Kuormalavojen käsittelyyn haarukkavaunulla sopii parhaiten U-mallinen nostopöytä.

EdmoLift_nostopöytien lisävarusteet

Lisävarusteita moneen käyttöön

Nostopöytää voi myös tuunata omaa käyttötarvetta varten lukuisilla erilaisilla lisävarusteilla. Uuden nostopöydän voi tilata halutuilla ominaisuuksilla, lisäksi jo käytössä olevaan laitteeseen on myös mahdollista lisätä joitakin saatavilla olevista lisävarusteita.

Jos pöytä tulee kovaan ja usein toistuvaan käyttöön, voi olla tarpeen lisätä siihen Heavy Duty -varustus, joka pitää sisällään mm. kuulalaakeroidut pyörät ja vahvistetut akselit. Lisävarustus on tarpeen kun nostoja kertyy yli 10 000 vuodessa tai tunnin aikana nostoja tehdään yli kymmenen.

Suojakaiteen lisääminen on suositeltavaa, jos pöydän päällä on tarkoitus työskennellä. Kaide voidaan asentaa joko yhdelle reunalle tai koko pöydän ympäri. Pöytään voidaan asentaa portti käsi- tai sähkökäyttöisellä lukolla.

Saatavana myös myös Atex-suojaus nostopöydille, jotka tulevat käyttöön räjähdysvaaralliseen tilaan.

Nostopöytiin on lisäksi saatavana esimerkiksi liuku- ja vierintäesteitä, suojaverhoja ja ajoramppeja. Katso koko lisävarustevalikoima täältä >>

Ergonominen ja toimiva työympäristö oikeilla välineillä

Nostopöytien lisäksi työvaiheiden ergonomian parantamiseen on tarjolla paljon muitakin apuvälineitä. Jos käsiteltävää kuormaa tarvitsee ensisijaisesti siirtää helposti paikasta toiseen, voi nostovaunu olla siihen paras apuväline. Erilaiset lavanostimet ja lavapinoaja ovat tarpeellisia kun kuormalavoja käsitellään jatkuvasti. Täältä näet koko EdmoLift-ergonomiatuotteiden valikoiman.

Jos kaipaat apua ergonomisen työympäristön laitteiden valintaan, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme!

 

Tutustu myös näihin aiheisiin: