Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Yrityksen 5 vaivaa, jotka johtuvat huonosta nostamisen ergonomiasta

IMG_0437

Maanantai. Työvuorossa odottaa satoja kiloja nostettavaa kuormaa, eikä auttavaa nostolaitetta näy mailla halmeilla. Joka paikkaa särkee, selkävaivat kasautuvat ja työntekijät saapuvat huonosti levänneinä töihin. Kuulostaako tutulta?

Jatkuva huono nostamisen ergonomia tai yksikin väärä liike vaarallisen raskaassa nostossa voi rikkoa työntekijän selän tai aiheuttaa jonkin tuki- ja liikuntaelinten sairauden. Raskaat nostot voivat vaikuttavat myös työntekijöiden yleiseen viihtyvyyteen.

Mitä huono nostamisen ergonomia aiheuttaa?

Jos työergonomia ei ole kunnossa, näkyy se paljon muussakin, kuin yrityksen tuotannon laskussa. Pahimmillaan yksittäiset sairaudet voivat kroonistua, ja sairauslomat venyä ja uusiutua useamman kerran vuoden sisällä.

  1. Työntekijän tuottavuus laskee usein jo ennen itse sairauspoissaoloa. Huono ergonomia näkyy jaksamisessa jo ennen sairastumista.
  2. Tyytymättömyys kasvaa työpaikalla. Huonot työolot johtavat usein myös huonoon työhyvinvointiin. 
  3. Ei työmotivaatiota. Kukaan ei halua tulla töihin jos sieltä lähtiessä kroppa on kuin työkoneen alle jäänyt.
  4. Suurempi vaihtuvuus – uudet rekrytoinnit maksavat. Jos työergonomia ei ole kunnossa työntekijät voivat hypätä kilpailijan rekeen. Mitä suurempi vaihtuvuus yrityksessä on, sitä suuremmat ovat rekrytointi- ja perehdyttämiskulut.
  5. Pitkäaikaiset rasitusvammat. Loukkaantumiset ja sairastumiset voivat aiheuttaa pitkäaikaista vaivaa työntekijän terveydelle.

 

Näin vähennät sairauspoissaoloja ja parannat työergonomiaa

Suurin osa nostamisessa syntyvistä tuki- ja liikuntaelinten sairauksista saa alkunsa liian suuren taakan toistuvasta nostamisesta, usein vieläpä turvattomaan tapaan. Nostamisen huono ergonomia voidaan kuitenkin helposti korjata oikeilla nostolaitteilla ja -apuvälineillä sekä niiden käyttökoulutuksella.

1 Kartoita lähtötilanne ja työntekijöiden tarpeet

Aloita nostamisen ergonomian korjaus lähtötilanteen selvityksellä. Mitkä ovat eri työvaiheiden ongelmakohtia ja mitä mieltä työntekijät ovat niistä? Keskustele avoimesti työntekijöiden kanssa, jotka joutuvat nostamaan raskaita taakkoja päivittäin ja laadi suunnitelma investoinneista ja laitteista ergonomian parantamiseen. Käy läpi myös aikaisemmat tapaturmaraportit.

2 Valitse oikeat nostolaitteet

Nostolaitteen valintaan vaikuttaa usea eri asia. Pitääkö nostolaitetta pystyä siirtämään nopeasti, vai onko sillä vakituisempi työpiste tuotannossa? Mitä laitteella pitää pystyä nostamaan ja tarvitaanko siihen useita eri tarttujia? Entä millaiset työolosuhteet ovat ja kuinka suuri nostokapasiteetin pitää olla? Machine Toolin laajasta nostolaitevalikoimasta löytyy jokaiselle yritykselle oikeanlainen nostoapuväline.

Nostimet ja vintturit

Erilaiset nostimet ja vintturit sopivat niin ergonomisiin nosto-, kuin vetotarpeisiin. Sopivaa nostinta tai vintturia valitessa kannattaa käyttökohteen ja -ympäristön lisäksi ottaa huomioon laitteen nostokapasiteetti sekä vaijerin nosto- tai vetopituus. 

Nostopöydät, keventimet ja alipainetarttujat

Ergonomiaa parantavat kuormankeventimet, nostopöydät ja alipainetarttujat ovat helppoja keinoja vähentää työntekijän kuormitusta. Nämä ergonomiatuotteet sopivat monenlaiseen työympäristöön ja -vaiheeseen. Kuormankeventimiin on saatavilla erilaisia tarttujia, jotka lisäävät koko kuorman nostamisen tehokkuutta ja turvallisuutta. Nostopöydän turvallisuutta ja käytettävyyttä voi lisätä erilaisilla lisävarusteilla.

Nostoapuvälineet nostolaitteisiin

Nostolaitteiden käyttöä voi monipuolistaa entisestään nostoapuvälineiden avulla. Erilaiset nostokoukut, tarttujat, magneetit ja tarttujat helpottavat kappaleiden käsittelyjä ja  auttavat viemään ergonomian uudelle tasolle.

3 Nostoapuvälinekoulutukset ja laitteiden helppo käyttöönotto

Kun ergonomiaan aletaan panostamaan, työntekijöiden pitäisi pysyä koko ajan kärryillä niistä laitteista, jotka hankitaan helpottamaan heidän työtään. Nostolaitteiden käyttö on usein helppoa ja kaikki käy muutamalla napin painalluksella.

Machine Tool järjestää räätälöityjä koulutustilaisuuksia, joissa käydään yrityksen toiveiden mukaan läpi esimerkiksi nostoapuvälineiden valinta ja oikeaoppinen käyttö, nostojen suunnittelu, sekä laitteiden kuntotarkastus. Koulutuksessa käydään läpi myös keskeinen lainsäädäntö, normit ja ohjeet, sekä niiden soveltaminen käytännössä.

 

Kunnon nostolaitteet = tyytyväisemmät työntekijät

Onko yrityksessäsi panostettu tarpeeksi työntekijöiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen nostamiseen liittyvissä työtehtävissä? Nostolaitteet ovat helppokäyttöisiä ja jokaiselle toimialalle löytyy sopiva ratkaisu. Kun laitteet ovat kunnossa, ne tekevät työstä sujuvampaa, tehokkaampaa ja mielekkäämpää. Panostamalla ergonomiaan teet samalla tärkeän investoinnin henkilöstön työhyvinvointiin ja -motivaatioon.


Vaikeuksia oikean nostolaitteen valinnassa? Machine Toolin nostolaiteasiantuntijat auttavat mielellään oikeiden nostoratkaisujen, -laitteiden ja -apuvälineiden valinnassa. Ota yhteyttä ja viedään yrityksesi työergonomia oikealle tasolle.

Ota yhteyttä!