Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Cobotti parantaa ergonomiaa ja tuottaa 20 000 euroa jo ensimmäisenä vuonna

Cobottilavauksen mahdollisuuksia olemme käsitelleet jo aikaisemmissa blogiteksteissämme (Lavausohjelmisto Pally, Lavaussimulaattori ja Martta-cobotti avuksi vadelmien lavaukseen), mutta emme ole vielä puhuneet siitä, miltä lavauscobotti tyypillisesti näyttää lukujen valossa. 

Laatikoiden siirtäminen paikasta toiseen on tylsää, puuduttavaa ja tuotettuun lisäarvoon nähden hyvin kallista työtä, jota varsin harva edes haluaa tehdä. Cobotilla tekninen ratkaisu on yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Lisää aiheesta Automatisoi pakkaaminen ja lavaus yhteistyörobottien avulla 

Lavauscobotin hinta on robotin koosta ja ratkaisun laajuudesta riippuen leasingrahoituksella noin 8 €/h, kun kulut jaetaan yhdelle työvuorolle. Luonnollisesti useammalla työvuorolla tuntihintakin laskee puoleen tai jopa alle. Operaattorin tuntipalkka on sivukuluineen noin 20 €/h ja vuorolisien vuoksi kasvaa, kun vuorojen määrää lisätään. 

Tarkastellaan tyypillisintä käyttötapausta, jossa tuotantolinjasta tulee ulos suljettu pahvilaatikko 10–60 sekunnin välein. Tällöin laatikoita tulee niin usein, ettei sama henkilö pysty hoitamaan muita työtehtäviä samanaikaisesti, vaan on sidottu lavaukseen. Laatikoita tulee kuitenkin niin hitaasti, että työtä ei ole pakko hoitaa nopeutensa puolesta automaatiolla. 

Käyttötapaus 1 

Samaa linjaa ajetaan 8 tuntia päivässä: 

Käsin lavattaessa, kuluiksi muodostuu 7,5 h x 20 €/h = 150 € päivässä 

Robotilla lavattaessa, päiväkulu on 64 €, joka tarkoittaa 86 € lisätuottoa päivässä, 1800 € kuukaudessa tai 22000 € vuodessa. Lisäksi robotti mahdollistaa linjan käytön myös työntekijän taukojen aikana, eli mahdollistaa kapasiteetin kasvattamisen 1 h / 7,5 h = 13 % ilman kulujen kasvua. 

Käyttötapaus 2 

Samaa linjaa ajetaan 4 tuntia päivässä: 

Käsin lavattaessa, kuluiksi muodostuu 4 h x 20 €/h = 80 € päivässä, kun taas robotin 64 € päivähinta pysyy samana. Neljän tunnin päivittäisellä käytöllä robotti tuottaisi 4128 € vuodessa. 

Käyttötapaus 3 

Kahta eri tuotantolinjaa ajetaan yhteensä 6 tuntia päivässä:  

Robottia siirretään kahden eri työpisteen välillä päivittäin, jolloin robotin käyttöön kuluu operaattorin aikaa tunti päivässä. 

Käsin lavattaessa päivän kulu on 6 h x 20 €/h = 120 €, kun taas robotille tämä tarkoittaisi 64 € + 1 h x 20 €/h = 84 € / päivä. Robotti tuottaa tässäkin tapauksessa selvää rahaa 36 € päivässä eli 9300 € vuodessa. 

 

Yhteenveto 

Robotin ei ole pakko käydä 24/7 ollakseen tuottava investointi. Maltillisetkin päivittäiset tunnit riittävät tuottavaan investointiin, ilman että käytetään euroakaan rahaa taskusta, sillä robotin säästämä summa riittää rahoittamaan koko investoinnin. Automatisoinnin mukana tulee lisäksi myös muita etuja toistettavuudesta, varmuudesta sekä parantuneesta ergonomiasta.