Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Teknologia minimoi henkilöiden tai tavaroiden liikkeestä aiheutuvat turvallisuusriskit

tt-artikkeli-1801-hero

Nykymaailmassa turvallisuusasiat ovat tapetilla aivan eri tavalla kuin vielä muutama vuosi sitten. Vaikka turhia uhkakuvia ei ole syytä maalailla, ei myöskään kannata olla sinisilmäinen.

Motiiveja yrityksen, organisaation tai henkilön vahingoittamiseen on monia. Joku voi olla pettynyt saamaansa palveluun tai itseensä kohdistuviin toimiin ja haluaa ilmaista tunteensa jollain tavoin. Kyse voi olla postin mukana lähetettävästä orgaanisesta aineksesta tai vaikkapa kirjekuoreen sujautetusta partakoneenterästä, johon vastaanottaja itsensä loukkaa. Pienetkin kaltoinkohtelun kokemukset – todelliset tai kuvitellut – voivat laukaista halun tehdä ilkeyksiä.

Useampaa astetta vakavampi vahingonteon aikomus on, kun kyse on mukana olevista terä- tai tuliaseista, räjähteistä, myrkyllisistä kemikaaleista tai esimerkiksi säteilevistä aineista. Lisäksi väärässä paikassa mukana olevat tai kätketyt nauhurit, puhelimet ja kuuntelulaitteet voivat nekin vahingoittaa organisaatioita.

Tekniikan lisäksi tarvitaan myös osaavaa henkilökuntaa, sillä laitteiden tuottamia kuvia on osattava tulkita. Pitää olla ymmärrys siitä, mitä paketeissa ja kirjeissä yleensä on tai mitä ihmisillä on yleensä yllään. Normaalista poikkeavat asiat herättävät mielenkiinnon ja nostavat punaisen lipun.

Teknologialla on ennaltaehkäisevä vaikutus – useimmiten kiinnijäämiset ovat vahinkoja ja tietämättömyyttä.

 

Millaisilla organisaatioilla on erityisen hyvät syyt tarkkuuteen?

Joillakin toimialoilla laki velvoittaa valvomaan, kuten vaikkapa ilmailussa tai vankeinhoidossa. Myös merkittävissä energiantuotannon yksiköissä henkilöiden ja tavaran liikkeen turvallisuuden valvonta on yleensä huippuluokkaa.

Yleisesti ottaen kriittinen infrastruktuuri ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta olennaiset henkilöt on syytä suojata. Lisäksi arvokkaita, mutta pieniä asioita valmistavassa teollisuudessa teknologiaa on mahdollista käyttää hävikin vähentämiseen. Myös puolustusteollisuus on näinä aikoina tärkeä tuotannonala ja melko varmasti epäystävällisesti suhtautuvien tahojen kiinnostuksen kohteena.

 

Syitä olla tekemättä mitään turvallisuuden eteen?

Joskus tarvetta ei yksinkertaisesti nähdä – ehkäpä siksi, että “ennenkään ei ole tapahtunut mitään”. Vaikka itse laitteen hinta ei välttämättä ole rajoittava tekijä, tarvitaan sen käyttämiseen kuitenkin henkilökuntaa. Tästä syntyy kustannuksia, joita jotkut yritykset haluavat välttää. Kustannustietoisuus on hyve, mutta toisaalta kannattaa miettiä mitä maksaa kun jotain odottamatonta ja ikävää tapahtuu. Varautuminen on viisautta ja vastoin parempaa tietoa varautumatta jättäminen välttämättä ei.

 

Miten edetä?

Aivan ensimmäiseksi on syytä miettiä realistisia uhkia ja riskejä. Mikä voisi olla organisaatiota tai henkilöä vahingoittava asia? Miten uhkaan voisi varautua ja sitä ennaltaehkäistä? Muista kuitenkin, että ylivarustelu ei kannata. Se tulee paitsi kalliiksi, mutta saattaa myös jähmeyttää organisaatiosi prosesseja.

Usein turvallisuusteknologiaa hankitaan omaksi, mutta vaihtoehtona on toki myös leasing. Se sopii hyvin tilanteessa, jossa haluat saada kokemusta sen käytöstä ja hyödyistä. Itse tekniikka on pitkäikäistä ja säännöllisesti huollettujen laitteiden odotettavissa oleva elinkaari on vähintään kymmenkunta vuotta.

Varaa veloitukseton TURVAkartoitus! 
Käymme läpi organisaatiosi riskit ja keinot niiden ennaltaehkäisyyn. TURVAkartoitus ei sido sinua mihinkään.

 

Varaa TURVAkartoitus