Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Tutkimus todistaa: Robotit luovat työpaikkoja, eivät vie niitä

img_kasijarobo

 

Robotit eivät viekään työpaikkoja?

Olemme jo kauan tienneet, että yhteistyörobotiikan avulla voidaan todistetusti tehostaa tuotantoa, nostaa yrityksen kilpailukykyä ja parantaa työhyvinvointia. Nyt tästä on vielä enemmän todisteita.

Uuden, huhtikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan robotit eivät ole Suomessa tuhonneet työpaikkoja, tai aiheuttaneet eriarvoisuutta työpaikoilla. Päinvastoin – robotiikka on kehittänyt nykyisten työntekijöiden työnkuvaa paremmaksi ja samalla myös luonut uusia työtehtäviä.

Etlan, MIT:n ja Laboren tuore tutkimus perustuu laajoihin yritys- ja työntekijäaineistoihin. Se haastaa vahvasti pinttyneet näkemykset siitä, että robotiikka ja teknologinen kehitys veisivät ihmisten työpaikkoja tai loisivat eriarvoisuutta työpaikoille.


Cobotit työskentelevät ihmisen rinnalla – eivät tilalla

Miksi robottien sitten on kuviteltu vievän ihmisten työt? Robottien avulla voidaan automatisoida hankalat ja raskaat työtehtävät, jotka on ennen hoitanut ihminen. Vaikka robotti korvaa ihmisen kädet tietyissä työvaiheissa, ei robotti silti korvaa työntekijää. Varsinkin yhteistyörobotiikassa cobotit työskentelevät ihmisen rinnalla – eivät tilalla.

Vaikka osa työtehtävistä siirtyisi robottien hoidettavaksi, tuovat laitteet mukanaan myös uusia työtehtäviä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset yritykset yleensä kouluttavat nykyiset työntekijänsä ohjelmoimaan uusia laitteita sen sijaan, että he vaihtaisivat työntekijät uusiin, korkeammin koulutettuihin henkilöihin. Tämän ansioista työpaikkoja ei menetetä, eivätkä robottihankinnat luo eriarvoisuutta yrityksen sisällä.

Suomen onnistuneessa roboloikassa on auttanut myös se, että suuri osa teollisuusyrityksistä on erikoistunut joustavaan, korkean lisäarvon tuotantoon – ennemmin kuin massatuotantoon. Robotiikkainvestoinnit on usein kohdistettu tuotannon joustavuuteen ja tehostamiseen, sekä laadun ja toimitusvarmuuden parantamiseen. Robotiikka ei siis Suomessa yleisesti käytetä työntekijöiden korvaamiseen.

 

pentik laddi kaivosojaKuva: Pentik otti roboloikan uhraamatta käsityön perinteitä.

 

Kilpailukykyä yrityksille ja parempaa työtä työntekijöille

Robotiikan avulla parannat yrityksesi kilpailukykyä ja pysyt kiinni alan kehityksessä. Nykypäivän yhteiskunnassa ilman automaatiota voi olla mahdotonta pysyä tuotannon kasvun ja laadun perässä. Yrityksen kilpailukyky ei kasva enää vain lisää ihmisiä palkkaamalla, vaan työtehtävien automatisoinnilla.

Vaikka yritykset hyötyvät suuresti robottien parantamasta kilpailukyvystä, eniten roboteista saavat irti itse työntekijät. Kun raskaat ja toistuvat työtehtävät saadaan automatisoitua, eivät työntekijät mielellään enää palaa entiseen työhön ilman robottia. He keskittyvät mieluummin itse robotin ohjaukseen, tuotannon toimivuuteen ja sen kehittämiseen.

 

Näin murrat robottivastarinnan ja opit käytön päivässä

Yhteistyörobotiikan käyttöönotossa hankaluuksia saattavat luoda myös työnantajien ja -tekijöiden ennakkoluulot. Kaikkien osapuolien osallistaminen robotiikkahankinnan alusta asti onkin tärkeää onnistuneen automaation toteuttamiseksi.

Lue täältä meidän asiantuntijamme 4 keskeistä vinkkiä robotiikkavastarinnan murtamiseen!

Käyttöönottoa helpottaa huomattavasti myös robotiikan helppokäyttöisyys. Koska robottien ohjelmoinnin vastuun siirtäminen työntekijöille on avainasemassa yhteistyörobotiikan käyttöönotossa, kannattaa perusteiden oppimiseen myös panostaa. Machine Toolin valikoimasta löydät helppokäyttöiset ja monipuoliset Universal Robots -yhteistyörobotit, joiden käytön oppii kuka tahansa, jopa parissa päivässä.

Katso täältä miten opit käyttämään yhteistyörobottia missä ja milloin vain – ilmaiseksi!

 

mectalent referenssiKuva: Mectalent – sopimusvalmistajan roboloikassa käyttöönotto oli sujuvaa kaikille työntekijöille.

 

Kiinnostaako yhteistyörobotiikka?

Olemme olleet mukana toteuttamassa lukuisia roboloikkia ympäri Suomen. Autamme yrityksiä automatisoimaan hankalat ja raskaat työtehtävät yhteistyörobotiikan avulla. Ihmisen rinnalla työskentelevä cobotti tuo työhön käytännönläheisyyttä, joustavuutta ja kustannustehokkuutta – ilman kompromisseja. Lue lisää muun muassa Pentikin, Ardorin ja Mectalentin roboloikista referensseistämme!


On aika ottaa askel teollisuuden tulevaisuuteen ja murskata ennakkoluulot yhteistyörobotiikasta. Ota yhteyttä ja kerromme mielellämme lisää miten automaatio vie sinunkin tuotantosi uudelle tasolle!

OTA YHTEYTTÄ!