Skip to content
Suomalainen perheyritys vuodesta 1951

Kuinka kannustaa henkilöstöä ottamaan kaikki irti yhteistyörobotiikasta?

Machinetool_blogi_Kuinka-kannustaa-henkilöstöä-ottamaan-kaikki-irti-yhteistyörobotiikasta_blogiimg_1750_875 (1)

Automaatiossa on tulevaisuuden arki. Nyt on aika hypätä täysillä mukaan robotiikan junaan, tai jäät kehityksen kyydistä. Lue tärkeimmät vinkkimme siitä miten kannustaa koko yritystä ottamaan kaikki irti robotiikasta!

 

Automatisaatio pitää huolen työntekijöistä

Jos yritys ei ole koskaan aikaisemmin hyödyntänyt automaatiota, yhteistyörobotiikan käyttöönotto voi epäilyttää ja aiheuttaa suuren määrän kysymyksiä henkilöstön keskuudessa. Skeptisen alun jälkeen cobotit voittavat työntekijät kuitenkin helposti puolelleen – ne parantavat työoloja, monipuolistavat työtehtäviä ja ovat kustannustehokkaita.

Yhteistyörobotit työskentelevät ihmisen rinnalla, hoitaen ne toistuvat ja epäergonomiset työtehtävät, jotka vaativat jatkuvaa tarkkuutta ja tehokkuutta. Robotti ja ihminen toimivat siis työparina – cobotti hoitaa raskaat työt ja ihminen suorittaa kriittistä ajattelua vaativat hommat. Vanhaa myyttiä menetetyistä työpaikoista ei kannata uskoa, sillä on todistettu fakta etteivät cobotit vähennä työpaikkoja, vaan lisäävät niitä.

 

Kaikki irti coboteista – 5 keinoa kannustaa henkilöstöä yhteistyörobotiikkaan

Kun yhteistyörobotiikan käyttöönotto hoidetaan oikein, henkilöstö haluaa ja osaa löytää automaatiolle jatkuvasti uusia mahdollisuuksia yrityksen sisällä. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä, joiden avulla kannustat koko yritystä ottamaan kaiken irti yhteistyörobotiikasta!

 

1 Ehkäise vastarinta – kuuntele työntekijöitä

Yhteistyörobotiikan käyttöönotossa on aina syytä kuunnella tarkasti tuotannon työntekijöiden toiveita ja ajatuksia. He osaavat kaikista parhaiten tunnistaa ne työtehtävät, joiden automatisoinnista on eniten hyötyä. Ehkäise robotiikkavastarinnan muodostumista ottamalla koko yritys mukaan roboloikan tekoon ja olemalla mahdollisimman läpinäkyvä – kerro avoimesti cobotin hyödyistä, ominaisuuksista ja mahdollisuuksista.

Muista aina aloittaa pienestä automatisoimalla ensin kaikista yksinkertaisin työtehtävä. Kun hyödyt tuotannossa alkavat näkyä, haihtuvat myös epäilykset uudesta työkaverista.

Lue täältä 4 vinkkiä robottivastarinnan murtamiseen >>

 

2 Aseta selkeä työnjako cobottien ja ihmisten välille

Aseta alusta asti selvät rajat siitä, mitä tehtäviä cobotti tulee tekemään ja mitä ei. Työntekijät voivat olla rauhassa, kun kaikille on selkeää mitkä työtehtävät jäävät ihmisille ja mitkä tullaan hoitamaan automatisaation avulla. Pidä henkilöstö myös kartalla kehityksestä ja mahdollisista muutoksista, jotta työnjako pysyy selvänä ja kaikille mielekkäänä.

On myös hyvä säännöllisesti kerätä palautetta yhteistyörobotiikan toiminnasta. Työntekijöillä on usein parhaimmat kehitysehdotukset automaation tehostamiseen tai laajentamiseen.

 

3 Anna aikaa testaukseen ja uuden oppimiseen

Cobotin ohjelmoinnin oppii jokainen, myös ilman ohjelmointikokemusta. Anna silti työntekijöille aikaa uuden oppimiselle ja testaamiselle. Kun käyttöönottoon panostetaan ja se hoidetaan kunnolla, cobotista on enemmän hyötyä koko yritykselle.

Kannusta henkilöstöä myös etsimään heidän työarjestaan toistuvia työtehtäviä, joita voitaisiin helpottaa automatisoinnin avulla. Uusien asioiden testaaminen lisää kiinnostusta cobotteja kohtaan ja vahvistaa itsevarmuutta laitteen käyttöön.

 

4 Kannusta oppimaan – robotiikka auttaa urakehityksessä

Tutkimuksen mukaan yritykset yleensä kouluttavat nykyiset työntekijänsä ohjelmoimaan robottia sen sijaan, että he vaihtaisivat työntekijät uusiin. Kannusta henkilöstöä siis opettelemaan automaation perusteet vaikka cobotti ei kuuluisikaan heidän päivittäiseen työhönsä. Automaatioon liittyvä osaaminen on elintärkeää tulevaisuudessa, joten kokemus cobotin käytöstä auttaa työntekijää kehittämään uraansa eteenpäin aimo harppauksin. 

Tiesitkö? Cobotteja voi opetella käyttämään ilmaiseksi verkossa. Yhteistyörobotiikan käyttöä voi opetella ilmaiseksi lukuisten erilaisten oppimisalustojen avulla. Hyödynnä eri alustoja käyttöönoton opettelussa, uusien ominaisuuksien testaamisessa, tai erilaisten tuotteiden integroimisessa tuotantoon.

 

5 Valitse oikea cobottimalli 

Jotta robotiikasta saisi kaiken hyödyn irti, on yhteistyörobotiikan laitteet tärkeää valita työtehtävien ja työolosuhteiden mukaan. Machine Tool auttaa sinua valitsemaan tuotantoon sopivan cobottimallin sekä siihen liittyvät prosessityökalut ja ratkaisut. Tulemme mielellämme paikan päälle esittelemään robotiikan ratkaisuja koko henkilöstölle – ota yhteyttä ja sovitaan demokäynti!

 

Tee roboloikka ja pysy kilpailukykyisenä

Lähitulevaisuudessa pärjäävät ne yritykset, jotka tekevät nyt roboloikan ja ottavat yhteistyörobotiikan mukaan tuotannon tehostamiseen. Mitä aikaisemmin kiinnität huomiota tuotannon eri työtehtävien automatisointiin, sitä paremmin tulet pärjäämään kilpailun koventuessa markkinoilla.

Haluatko tietää löytyykö naapuristasi jo yhteistyörobotti? Katso kaikki tehdyt Universal Robots -roboloikat Suomen kartalta!

machinetool_robokartta_nosto

ROBOTIT KARTALLA >